U trendu

Izidžet odbio ponudu za preuzimanje

LONDON – Britanski niskotarifni avio-prevoznik Izidžet (EasyJet) saopštio je danas da je odbio ponudu za preuzimanje i da će sredstva u iznosu od 1,7 milijardi dolara, koja su mu potrebna da ojača poziciju na evropskom vazduhoplovnom tržištu, prikupiti prodajom akcija s prečim pravom kupovine.

Kompanija nije objavila od koga je dobila ponudu za preuzimanje, ali je navela da je ponuđenom cenom za preuzimanje svih akcija u osnovi bila potcenjena njena vrednost, te da je potencijalni kupac nakon toga rekao da više nije zainteresovan za dogovor.

Rojters navodi da je u dobro obaveštenim izvorima saznao da je ponundu dostavila mađarska niskotarifna avio-kompanija VizEr, koja je odbila komentar.

Izvršni direktor Izidžeta Johan Lundgren rekao je novinarima da je ponuda „po svojoj prirodi bila vrlo uslovna, što ju je činilo vrlo neizvesnom u pogledu ostvarivosti“.

Avio-kompanija je takođe najavila emisiju akcija s ciljem da ojača bilans stanja ako se nastavi negativan uticaj kovida-19 na poslovanje, a sredstva će iskoristiti i za unapređenje konkurentnost u uslovima očekivanog oporavka evropskog vazdušnog saobraćaja u narednim godinama, na primer, kroz širenje svog prisustva na ključnim aerodromima kupovinom više slotova.

Izidžet namerava da „ukrade“ deo tržišta prevoznicima kao što su IAG, vlasnik Britiš Ervejza, i Er Frans-KLM koji se povlače sa letova na kratkim relacijama.

Akcije Izidžeta, koje su se početkom 2020, pre pandemije, trgovale za oko 15,50 funti, pale su jutros pre otvaranja Londonske berze za čak 14 posto na 6,80 funti, da bi nešto kasnije, oko 8:15 h po srednjoevropskom vremenu, blago ojačale na 7,12 funti, što kompaniji daje tržišnu kapitalizaciju od 3,33 milijarde funti (4,59 milijardi dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.