Izlazak izraelskih hajtek firmi na berze skočio 55%

JERUSALIM – Izlazak izraelskih visokotehnoloških kompanija na berze skočio je za 55 posto na rekordnih 15,4 milijarde dolara u 2020, podstaknut sve većim brojem kompanija koje nude akcije na tržištima u SAD i Tel Avivu uprkos kovid pandemiji, pokazuje današnji izveštaj revizorsko-konsultantske kuće PwC.

Tehnologija je ključni pokretač ekonomskog rasta Izraela, koji obuhvata skoro 10 posto radne snage u toj zemlji.

Oko 19 izraelskih tehnoloških firmi održalo je ove godine inicijalne javne ponude (IPO), predvođene debitovanjem kompanija Lemonejd, JFrog i Nano-X na američkoj berzi, kao i kompanijama Ekopija Sajentifik i Akvarijus Endžins koje su izašle na berzu u Tel Avivu, izveštava Rojters.

Inicijalne javne ponude su činile 9,3 milijarde dolara od ukupnih izraelskih izlazaka na tržišta kapitala ove godine, u odnosu na 2,2 milijarde 2019., naveo je PwC, dodajući da je prosečna vrednost po IPO-u takođe porasla na 489 miliona dolara sa ranijih 169 miliona dolara.

Pored toga, na berzi je realizovano i 60 akvizicija izraelskih tehnoloških firmi što je manje u odnosu na 80 zabeleženih prošle godine, ali je njihova prosečna vrednost porasla na 257 miliona dolara.

Računarski i softverski sektor je prednjačio po ukupnoj vrednosti prodaje akcija na berzama sa iznosom od 7,4 milijarde dolara, a slede internet kompanije i sektor prirodnih nauka, napominje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.