U trendu

Izložba inovacija „Moze li tehnologija promeniti svet“ u Naučno-tehnološkom parku

BEOGRAD – Na izložbi „Može li tehnologija promeniti svet“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu inovativne švajcarske i srpske kompanije, koje doprinose ublažavanju klimatskih promena i izazovima u očuvanju planete od danas predstavljaju svoja inovativna tehnološka rešenja iz te oblasti.

Na otvaranju izložbe rukovodilac sektora bilateralnih ekonomskih odnosa u Državnom sekretarijatu za ekonomske odnose Švajcarske Ervin Bollinger rekao je da su svi učesnici na izložbi posvećeni postizanju ciljeva Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, „kako bi time postigli održivi ekonomski rast i zaštitili životnu sredinu“.

Bollinger je izrazio uverenje da je za to potreban zajednički pristup, koji uključuje vlade država, civilno društvo i privartni sektor i istako da će se zajedničkim snagama dve zemlje pokrenuti i uskladiti ekološki i ekonomski sektor.

Podsetio je da je ove godine obeležava 30 godina bilateralne saradnje između Švajcarske i Srbije i naveo da Švajcarska stalno ulaže u „zelene“ projekte, kao i u održivi razvoj i energetsku efikasnost u Srbiji.

Najavio je da će inovativne kompanije dve zemlje razmenom iskustava i ideja nastaviti da pospešuju dalju saradnju.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović izjavio je za Tanjug da Srbija i Švajčarska imaju ozbiljan nivo saradnje, ne samo u domenu trgovine i investicija već i u oblasti edukacije u digitalizaciji.

„Ono što je jako važno ovom izložbom otvaramo jedno značajno polje saradnje, a to su zelena i održiva ekonomija, koje su jedne od ključnih tema za uspeh i ostanak na tržištu“, naveo je Vesović.

Dodao je da je cilj da se prikaže šta se inovativno dešava u mladim start-ap kompanijama, ne samo u Naučno-tehnološkom parku, već i u švajcarskom investicijama u Srbiji koje su vrlo često vezane za oblast zelene ekonomije, biodiverzitet, održivosti i uklanjanje ugljen-dioksida.

Naveo je i da ove teme za Srbiju predstavljaju razvojne teme u sledećih 10, 20 godina, kojima naša zemlja, bez obzira na industrijski razvoj i nivo investicija, mora da se bavi, kako bi ispratila energetsku tranziciju koja je pred nama.

„Izdvojio bih na ovoj izložbi projekat koji predstavlja kako ugljen-dioksid, koji je rezultat sagorevanja, može da se čuva i skladišti da bi se samnjila njegova emisija, jer će to biti tema nad temama u budućnosti“, kazao je Vesović.

Inicijativu za ovu akciju, inače, pokrenula je Ambasada Švajcarske u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd, Privrednom komorom Srbije, Švajcarsko-srpskom privrednom komorom i Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Izložba na kojoj je predstavljeno 30 rešenja iz oblasti „čistih tehnologija“ biće otvorena do 28. septembra

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.