U trendu

Izložba o eko-akciji „Čisto iz ljubavi“ na Kalemegdanu

BEOGRAD – Tokom maja i juna Lidl, Udruženje Čepom do osmeha, i volonteri još sedam organizacija u akciji „Čisto iz ljubavi“ u osam gradova Srbije prikupili su 14 tona otpada iz prirode, rečeno je danas na otvaranju izložbe fotografija na Kalemegdanu.

Rukovodilac korporacijskih komunikacija Lidl Srbija Martina Petrović rekla je da je putem akcije „Čisto iz ljubavi“ očišćeno 15 lokacija širom Srbije, te da je uspešno pokrenuto 600 ljudi koji su se priključili akciji, među kojima i 40 zaposlenih u Lidlu.

„Ti zaposleni su bili voljni da očiste svoje lokalne sredine a doprinos kompanije Lidl je da su oni to radili u svoje radno vreme. Doprinos zaposlenih, ali i kompanije koja je njihovo radno vreme uložila u opštu i dobru akciju“, rekla je ona.

Izrazila je uverenje da se ljubav prema Srbiji i odslikava u ovom sloganu akcije „Čisto iz ljubavi“.

Ona je naglasila da Lidl kao internacionalni lanac maloprodaje prodaje proizvode u ambalaži, te da imaju svest da ambalaža od plastike, papira i drugih materijala koji su resurs, istovremeno predstavljaju i potencijalno zagađenje.

Navela je da je globalna strategija Lidla naslovljena sa „Reset plastic“ i prvenstveno je usmerena na brigu o plastici kao resursu.

„Radimo na tome da smanjimo udeo plastike u ambalaži, povećamo udeo reciklirane plastike, radimo na edukaciji, i inovacijama u unapređenju materijala za ambalažu u cilju očuvanja životne sredine“, rekla je ona.

Istakla je da je reč o preventivnim aktivnosti, te da su plastika i drugi materijali rasuti po prirodi pa se mora i aktivno delovati.

„Kao kompanija koja je pre svega odgovorna i hoće da pozove i druge da se priključe akciji i da radimo zajedno na tome da se plastika i drugi rasuti otpad ukloni iz prirode akcija Čisto iz ljubavi, sprovodi se po drugi put, iako Lidl već treći put čisti Srbiju“, rekla je ona.

Navela je da su sa partnerskim Udruženjem Čepom do osmeha čišćeni lokaliteti u osam gradova širom Srbije.

„Prikupljeno je ukupno 12 tona otpada, od čega su dve poslate na reciklažu, a sav otpad je adekvatno zbrinut. Novac od prodaje otpada za reciklažu, usmeren je za humane ciljeve „Čepom do osmeha“, za medicinska pomagala“, rekla je ona.

Predsednica Udruženja Čepom do osmeha Vanja Petković zahvalila je na poverenju društveno odgovornog Lidla što je omogućilo zajedničke uspešne rezultate.

„Kroz akciju Čisto iz ljubavi za bolje sutra uspeli smo da okupimo mlade, ljude koji su spremni da svojim doprinosom daju na znanje svima koliko nam je važna života sredina“, rekla je ona.

Dodala je da su organizovane i edukativne radionice, da bi najmlađima bilo dato na znanje koliko lični doprinos može da utiče na životno okruženje, te koliko lični izbori utiču na ekosistem.

„Sredstva od reciklaže prikupljenog otpada usmerena su na kupovinu pomagala za decu sa smetnjama u razvoju. Konkretno za invalidska kolica za sledeće dete iz akcije Čepom do osmeha“, rekla je ona.

Dodala je da se izbor dece kojoj će pomoći obavlja preko konkursa čime se garantuje poverljivost.

Petković je rekla i da je ponosna na rezultate akcije „Čisto iz ljubavi“ u kojoj je učestovalo 300 volontera.

„Ali zabrinjava koliki smo otpad našli, koliko nam je potrebno edukacije i vidljivosti. Potrebno je da se svi ujedinimo za našu planetu, ako se ne ujedinimo ispaštaće oni koji su najmanje krivi – naši potomci“, poručila je ona.

Najavila je nastavak saradnje sa Lidlom, kako bi nastavili da zajedno rade čisto iz ljubavi i za bolje sutra.

Izložbu fotopanoa sa podacima o akciji sprovedenoj u Novom Pazaru, Čačku, Nišu, Vranju, Valjevu, Novoj Pazovi, Subotici i Bačkoj Palanci posetioci i prolaznici će moći da vide u narednih sedam dana na Kalemgdanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.