U trendu

Izmene zakona štite državne šume

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković ocenila je danas da bi izmene Zakona o šumama trebalo znatno da doprinesu unapređenju stanja u srpskom šumarstvu.

Obrazlažući predlog tog zakona pred poslanicima u Skupštini Srbije, ona je istakla da je to veoma važan zakon i da se predloženim izmenama ide u susret budućem stanju, kako bi se predupredili eventualni problemi u budućnosti.

Bogosavljević Boškovićeva je napomenula da su šume uvek bile bitan faktor razvoja države i da stanje šuma predstavlja ogledalo njenog kulturnog i istorijskog razvoja.

„Ukupna površina šuma u Srbiji je 2.252.400 hektara, a stepen šumovitosti 29,1 odsto“, rekla je ministarka poljoprivrede, ističući da je poslednjih godina povećana šumovitost Srbije.   

Prema njenim rečima, u izradi izmena došlo se do gorućih problema, pa se izmenama postepeno rešavaju problemi u očuvanju, zaštiti, korišćenju i raspolaganju šumama i šumskim zemljištem, pitanje nadzora i druga pitanja od značaja radi ostvarivanja ciljeva postavljenih strategijom o razvoju šumarstva.

Bogosavljević Boškovićeva je rekla da je Zakon o šumama iz 2010. doneo neka poboljšanja, ali i da je ustanovljeno da postoje i odredjen nedostaci, koji su prouzrokovali negativne efekte.

Prema njenim rečima, kao poseban problem uočena je pojava pustošenja i degradiranja državnih šuma koje nemaju korisnika.

Kako je navela, u postupcima privatizacije raznih preduzeća šume su izuzete, pa se nekoliko desetina hiljada hektara državnih šuma, kojima ne gazduje niko, našlo na na udaru šumokradica.

Predložene izmene, istakla je ministarka, uspostavljaju pravni osnov da Vlada Srbije na predlog Minsitarstva odredi korisnika tih šuma koji će ih čuvati od nezakonitog korišćenja.Istakla je da je izmenama predviđeno da se  utvrdi poreklo drveta u prometu, da se pojačavaju ovlašćenja inspektora u toj oblasti, kao i da se kaznene odredbe prošire.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.