Izmenom zakona skraćenje roka za upis u katastar na tri do pet dana

Usvajanjem novog zakona kojim će se urediti upis imovine u katastar, rokovi za upis imovine skratiće se na tri do pet dana, a od 2020. čitav postupak upisa svojine radiće se u potpunosti elektronski, saopštilo je danas Ministarstvo gradjevinarstva Srbije.

„Uvodjenje e-katastra i e-prostora znači da će čitav proces gradnje, od izrade planskih dokumenata, preko izdavanja dozvola, do upisa onog što se izgradi, raditi jednostavno, brzo i u elektronskom postupku“, kazao je pomoćnik ministarke gradjevinarstva Djordje Milić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, cilj reforme katastra je da katastar bude sredjen, uredan i efikasan, a da gradjani sam posao mogu da završe za svega nekoliko dana i u elektronskom postupku.

„U prelaznom periodu, do kraja 2019. godine, u planu je da se upis imovine radi i papirno i elektronski, da bi od 2020. počeo da funkcioniše u potpunosti elektronski, kao što se radi sa elektronskim gradjevinskim dozvolama“, kaže Milić.

On je istakao da skraćenje procedure i prelazak na digitalno podnošenje zahteva u katastru predstavljaju nastavak reforme gradjevinskih dozvola, zahvaljujući kojima je Svetska banka uvrstila Srbiju medju prvih 10 zemalja reformatora u svetu.

„Krajnji cilj reforme katastra, zajedno sa novom reformom e-prostor, kojom će se uvesti elektronska procedura za usvajanje planske dokumentacije, jeste da gradjani dobiju efikasan servis u ovoj oblasti, a Srbija dodatno popravi svoj rejting na listi Duing biznis Svetske banke“, rekao je Milić.

Kako je objasnio, reforma e-prostor podrazumeva da će se planska dokumentacija raditi u digitalnom formatu, u kraćim rokovima, i da će gradjani imati jasan pregled za svaku katastarsku parcelu da li na njoj može da se gradi, da li je reč o zaštićenom području, kao i koja vrsta objekta je dozvoljena.

„Sve reforme koje radimo medjusobno su povezane. S jedne strane, kroz ozakonjenje pomažemo da se ozakone kuće i stanovi, koji su, izmedju ostalog zbog nepostojanja planske dokumentacije i dozvola na koje se čekalo i po nekoliko godina, bespravno podignuti. S druge strane, uvodjenjem e-dozvola i potpunim uredjenjem rada katastra i planske dokumentacije više nema nijednog razloga da neko gradi bez dozvole“, naglasio je Milić.

Prema njegovim rečima, u sprovodjenju svih reformi biće nastavljena dosadašnja praksa da se službenici koji će neposredno sprovoditi reformu od početka obučavaju, kao što je uradjeno i kad su uvođene e-dozvole. 

„O učešću lokalnih samouprava u reformi katastra i planske dokumentacije, kao i o donošenju rešenja gradjevinskih inspektora i rešenja o ozakonjenju, danas ćemo razgovarati i sa načelnicima svih okruga u Srbiji“, najavio je Milić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike