U trendu

Iznenađujuci rast industrijske proizvodnja u evrozoni u sep

BRISEL – Industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je u septembru mnogo više nego što se očekivalo, a naviše je revidiran i podatak o proizvodnji u avgustu, pokazali su današnji statistički podaci.

Statistički zavod Evropske unije, Evrostat, objavio je da je industrijska proizvodnja u 19 zemalja koje dele evro porasla za 0,9 odsto u septembru 2022. na mesečnom nivou, i za čak 4,9 posto u odnosu na isti mesec prosle godine, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 0,3 procenta na mesečnom i od 2,8 odsto na godišnjem nivou.

Podaci o industrijskoj proizvodnji za avgust su revidiran naviše i pokazuju rast od 2,0 procenta na mesečnom i od 2,8 odsto na godišnjem nivou, umesto mesečnog rasta od 1,5 posto i međugodišnjeg od 2,5 odsto, koliko je prvobitno bilo proecenjeno.

Znatno jača industrijska proizvodnja od očekivane objašnjava kako je evrozona ipak uspela da ostvari privredni rast od 0,2 posto na kvartalnom nivou u periodu jul-septembar, uprkos negativnim uticajima rastućih cena energije i pooštravanja uslova zaduživanja.

Evropska komisija očekuje da će ekonomija evrozone zabeležiti pad u poslednja tri meseca 2022. i u prvom kvartalu 2023. godine, što po definiciji znači ulazak u tehničku recesiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar