U trendu

Izveštaj Erste banke o društveno odgovornom poslovanju za 2022. godinu: Banka to su ljudi

 Erste banka je u 15. godišnjem Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“ predstavila uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022. godine.

„U godinama kada nefinansijsko izveštavanje dobija sve veći značaj u smislu transparentnosti poslovanja, otvorene dvosmerne komunikacije i javnog predstavljanja ostvarenih rezultata, Erste banka sa ponosom može da istakne da je jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je ovu praksu uvela još pre deceniju i po“, ističe se u izveštaju.

Prateći najbolje prakse, Erste banka je od ove godine uspešno prešla na primenu novog GRI Univerzalnog standarda, globalno najrasprostranjenijeg standarda za nefinansijsko izveštavanje, a nizom aktivnosti u domenu društveno odgovornog poslovanja dala je doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a koji se odnose na smanjenje nejednakosti i siromaštva, kvalitetno obrazovanje, ekonomski rast i klimatske promene.

Poslovanje Erste banke zasniva se na principu da finansijske usluge treba da budu dostupne svima, bez obzira na poreklo, status, nacionalnost i imovinsku situaciju.

„Danas, kada čitav svet prolazi kroz veliku transformaciju, fokus je na građenju finansijske pismenosti, finansijske inkluzije i finansijskog zdravlja. Kroz onajn i oflajn radionice, kao i mentorsku podršku u okviru programa ‘Korak po korak’, na sveobuhvatan način je obezbeđena edukacija startap firmama, socijalnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i pojedincima u riziku od siromaštva, da steknu potrebna znanja i svoje biznise podignu na viši nivo“, navodi se u izveštaju Erste banke.

U nastojanju da dodatno podrži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, za koje veruje da ima veliki potencijal za društvo, ta banka je tokom 2022. organizovala ciklus edukativnih radionica pod nazivom „Traže se: žene koje veruju u sebe“, namenjen preduzetnicama i svim ženama koje to žele da postanu.

„Erste banka je kompanija koja veruje, neguje i zaista živi politiku rodne ravnopravnosti. To potkrepljuju i brojke, jer se naš tim sastoji od 75 odsto zaposlenih žena. Takođe, žene čine 50 odsto našeg Izvršnog odbora i zauzimaju 42 odsto pozicija u najvišem menadžmentu. Ravnopravnosti smo posvećeni i šire od sopstvenog radnog okruženja. Želimo da žene veruju u sebe kao što mi verujemo u njih i stoga smo inicijatori, ali i prirodan partner inicijativama koje deluju u tom pravcu“, istakla je Sonja Konakov Svirčev, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju Erste banke.

Banka je i u 2022. godini realizovala programe namenjene malim i srednjim preduzećima kao podršku za nabavku nove opreme i mašina, uz niže kamatne stope i povoljnije uslove kredita. Dodatna olakšavajuća okolnost za korisnike ovih kredita su bespovratna sredstva u iznosu od 25 odsto koja predstavljaju subvenciju države.

Banka je u 2022. godini kroz program „Korak po korak“ kreditno podržala 98 startapova i četiri organizacije civilnog društva u ukupnom iznosu od 146 miliona dinara, a za startap klijente obezbedila preko 230 sati mentorske podrške, dvostruko više nego u godini pre toga.

Erste banka je pre četiri godine pokrenula sveobuhvatni, besplatni program finansijske edukacije #ErsteZnali, koji i dalje privlači veliko interesovanje. U toku 2022. godine zabeleženo je oko 100.000 jedinstvenih poseta platformi ErsteZnali.rs, na kojoj građani mogu pronaći informacije i savete koji se tiču štednje, kartica, bezbednosti na internetu, kredita, kupovine nekretnina, pokretanja posla, proizvoda osiguranja, investicionih proizvoda i slično.

U prethodne tri godine posebna pažnja je posvećena najmlađima i njihovom uvođenju u svet novca. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Erste banka od školske 2021/22. godine realizuje projekat „Škola novca za osnovca“ kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti, koje će moći da primenjuju u donošenju dobrih finansijskih odluka.

Do sada je u okviru projekta pripremljen plan i program nastave u osnovnim školama prema starosnim uzrastima iz oblasti finansijske pismenosti, organizovana je obuka prve grupe od 150 nastavnika, i sproveden pilot projekat u 80 škola iz cele Srbije.

Nakon knjige Čuvari Zmajevog blaga i istoimene igrice namenjene deci nižih razreda osnovne škole koja je do sada je imala više od 18.000 preuzimanja, Erste banka je u 2022. godini po istim motivima razvila i interaktivnu predstavu „Čuvari Zmajevog blaga“, namenjenu deci od šest do 10 godina. Predstava je tokom 2022. imala dvanaest besplatnih izvođenja u okviru različitih manifestacija u Beogradu, Novom Sadu, Vrdniku, Nišu i Leskovcu.

Kao zvanična banka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Erste banka je pružila podršku programskim celinama „Heroine“ i „Kaleidoskop kulture“.

„U našoj istoriji mnogo je žena koje su verovale u sebe i svoje ideje i naizgled malim koracima menjale svet u kome živimo. Erste banka je prepoznala važnost teme i zanimljiv, inovativan i inspirativan način predstavljanja njihovih priča i postignuća, i sa zadovoljstvom postala deo nje“, navodi se u izveštaju banke.

Kao najznačajniji deo ovog programskog dela otvorena je izložba „Mileva: Mi smo stena“ u renoviranom Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Od 2022. godine Erste Banka je pokrovitelj dve nagrade. Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se 8. aprila, na umetnikov rođendan, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, dok se nagrada „Veruj u sebe“ dodeljuje mladim i talentovanim baletskim umetnicima u okviru Beogradskog festivala igre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar