U trendu

Izvestaj: U Rio Tintu-maltretiranja, uznemiravanja, rasizam

LONDON – Kompanija Rio Tinto prihvatila je i objavila izveštaj koji pokazuje koliko su maltretiranje, uznemiravanja i rasizam rašireni u globalnom rudarskom gigantu, uključujući 21 pritužbu o silovanju, pokušaju silovanja ili seksualnog napada u proteklih pet godina, prenosi Rojters.

U Izveštaju, gotovo polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, koju je naručio Rio Tinto, rekla je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen u brojnim oblastima.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati „uznemirujući“ i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

Stausholm je izjavio da mu je to dvostruko otvorilo oči jer, kako je naveo, nije shvatao koliko maltretiranja postoji u kompaniji, kao ni da je ono prilično sistemsko – maltretiranja, seksualno uznemiravanje i rasizam.

„To je izuzetno uznemirujuće“, rekao je Stausholm.

Rio Tinto je pokrenuo recenziju u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije nakon što je uništila 46.000 godina stara skloništa u klisuri Juukan u Australiji kako bi proširila rudnik gvožđa.

Više od 10.000, skoro četvrtina od 45.000 zaposlenih, iznelo je svoja iskustva i stavove za studiju.

Izveštaj je pokazao da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca doživelo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje, pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam je bio „značajan izazov“ za zaposlene na mnogim lokacijama, pri čemu su ljudi koji rade u zemlji u kojoj nisu rođjeni doživeli visoke stope rasizma. Takođe, skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Tores moreuza u Australiji doživeli rasizam.

Jedan anonimni zaposleni je rekao da je osetio rasizam u „svakom kutku kompanije“.

Rio je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva kompanije stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije.

„Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa“, rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.

„S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima“, rekao je on.

Izveštaj iz Rija dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade države Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi, koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha rude gvožđa.

U podnescima istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, gde se nalaze rudnici globalnih firmi, uključujući BHP Grup, Rio Tinto i Forteskju.

Ministarka Zapadne Australije Rita Safioti, rekla je za australijski ABC Njuz da je veoma uznemirena brojem optužbi.

„Želite da svi mogu da se osećaju bezbedno na svom radnom mestu, posebno u onim oblastima gde su malo više izolovani od prijatelja i porodice“, rekla je ona.

Istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju sprovedeno 2020. godine pokazalo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja u poslednjih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.

Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.

Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Zaposleni su govorili o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na njihovo samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak. Jedan od zaposlenih rekao je da je Rio kompanija koja je orijentisana na belu rasu.

Rio Tinto je naveo da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu pokrete MiTu, Blek lajvs meter i druge globalne pokrete, kao i australijsku istragu o uništavanju klisure Juukan.

Stausholm je rekao da je Juukan izazvao najveću promenu u rukovodstvu u istoriji Rija i da novi tim želi još promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar