U trendu

Izvođači radova: Pruga Novi Sad- Subotica biće gotova do kraja 2024.

NOVI SAD – Radovi na donjem stroju i svim konstrukcijama pruge Novi Sad – Subotica biće završeni do kraja 2024. godine, rekli su predstavnici kineskih izvođača radova predsedniku Srbije Aleksandar Vučić tokom njegovog obilaska radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica u Stepanovićevu kod Novog Sada.

Predstavnici konzorcijuma kineskih kompanija koje izvode radove zahvalili su predsedniku Srbije što ih je obišao na prvi dan Srpske nove godine i prvog dana Kineske male nove godine, istakavši da im to mnogo znači.

Kineski izvođači rekli su predsedniku da je pruga duga 108 kilometara i da ima 11 stanica, od kojih će neke biti rekonstruisane, dok će neke biti izgrađene u potpunosti nove.

Na ovoj lokaciji koju je obišao predsednik Srbije, završeno je 65 odsto iskopa za donji stroj i 55 odsto nasipa, a radovi teku malo usporenije zbog toga što u okruženju ima arheoloških nalazišta.

Vučić je zatražio od pokrajinskog premijera Igora Mirovića da se arheološka iskopavanja i konzervacija lokaliteta na trasi pruge ubrzaju, kako radovi ne bi kansili.

Kineski izvođači radova upoznali su predsednika Vučića da je njihov plan da od 1. aprila počnu sa polaganjem koloseka iz pravca Novog Sada.

Na pitanje Vučića da li im je sada lakše nego na pruzi Beograd – Pazova, jer su tamo morali da rade signalizaciju sa partnerima, predstavnici kineskog izvođača radova odgovorili su da je i ova trasa izazovna, ali da su poučeni iskustvom sa trase Beograd- Pazova.

Predsednik Vučić je, govoreći o krađama na prugama, rekao da će inicirati izmenu zakona i da će tražiti da se utrostruče kazne za krađe na prugama, jer ljudi koji to rade ugrožavaju živote drugih.

Takođe, najavio je da ćemo uskoro imati 1,5 miliona putnika „Sokolom“ i da će tada, u martu ili februaru. predstaviti nove planove za prugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.