Izvoz nafte iz SAD skočio na 2,9 miliona barela dnevno

VAŠINGTON – Izvoz sirove nafte iz SAD-a skočio je u prvoj polovini 2019. godine na prosečno 2,9 miliona barela dnevno, što je za 966 hiljada barela dnevno više nego u istom periodu 2018. godine, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Prema saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici EIA, SAD su u junu ove godine zabeležile rekordan prosečan mesečni izvoz nafte sa iiznosom od 3,2 miliona barela dnevno.

Kanada je i dalje vodeće izvozno tržište za američku sirovu naftu, ali je obim isporuka, kako se navodi, zabeležio skorman rast u prvih šest meseci 2019. godine od samo tri procenta u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, izvoz u Aziju i Okeaniju skočio je u periodu januar-jun za 58 posto na 1,3 miliona barela dnevno, a izvoz u Južnu Koreju, Indiju i Tajvan se više se nego udvostručio.

Izuzetak od ovog rastućeg trenda prodaje američke nafte u Aziji bila je Kina, gde su isporuke u prvoj polovini ove godine iznosile prosečno 248.000 barela dnevno, što je pad od 64 posto u odnosu na isti lanjski period.

Kineski kupci su uzdržani u pogledu kupovine američke nafte zbog trgovinskog rata između SAD i Kine, jer strahuju da bi svakog trenutka mogle da stignu nove tarife što bi poremetilo njihove planove i učinilo uvoznu naftu skupljom.

Izvoz americke sirove nafte u Zapadnu Evropu porastao je za 66 procenata na prosečno 824.000 barela dnevno u prvom polugodištu 2019. godine, prema podacima EIA.

Uprkos snažnom uzletu izvoza „crnog zlata“, Sjedinjene Države su i dalje jedan od najvećih svetskih uvoznika sirove nafte, napominje EIA.

Naime, američki neto uvoz sirove nafte (ukupan uvoz smanjen za izvezene količine) u proseku je iznosio u prvoj polovini godine 4,2 miliona barela, u odnosu na 6,1 miliona barela dnevno u uporednom periodu 2018.

Povećanje domaće proizvodnje sirove nafte rezultiralo je smanjenjem uvoza i povećanjem izvoza, zaključuje se u izveštaju EIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.