Izvoz rakije iz Šumadije i Pomoravlja vredan 814.000 evra

JAGODINA – Proizvođači alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ove godine su izvezli 75 odsto više proizvodnje, u odnosu na isti period lane, a vrednost izvoza je 814.000 evra, izjavio je predsednik Regionalne Privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Najviše, oko dve trećine, izvezeno je na tržišta SAD i Australije, izjavio je Tanjugu Lučić.

Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića, i RPK će podržati destilerije u tom poslu, u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti proizvoda, brendiranja teritorije i proširenja turističke privrede Šumadije i Pomoravlja, istako je Lučić.

On je potsetio na „Veče čudesnih ukusa“, koja je održana u martu, na kome je prestavljeno sedam vrsta rakija u oraganizaciji RPK i Destilerije „Zavet“ i pre dva dana završen „Šumadijski festival rakije“, na kome se predstavilo 35 proizvođača rakija Srbije, održanih u Kragujevcu, manifestacija koje imaju za cilj afirmaciju ovog žestokog pića.

Lučić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo rešenje za „Šumadijsku šljivovicu“, prvu rakiju u Srbiji koja će imati oznaku geografskog porekla, a na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar