Izvršnim direktorima 183 puta veće plate od radnika

Izvršni direktori 100 najvećih kompanija na londonskoj berzi u proseku zarađuju 183 puta više od običnih radnika sa punim radnim vremenom, navodi se u istraživanjima koje je sproveo istraživački centar „Haj Pej“.

Taj institut koji istražuje raspodelu prihoda, pokazuje da su šefovi u 2014. zaradili u proseku 4,964 miliona funti prema 27.195 funti, koliko je iznosila prosečna godišnja zarada radnika sa punim radnim vremenom, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Iako se razlika u platama nije dramatično povećala u odnosu na period izmedu 2014. i 2013. kada su direktori zarađivali 182 puta više nego prosečni radnici, ovaj iznos je mnogo veći u odnosu na zarade u 2010. kada su direktori zarađivali 160 puta više od radnika.

“Iznos plata zajedno sa bonusima je daleko veći u odnosu na ono što bi bilo razumno kad je reč o nagrađivanju i podsticanju direktora na još veći trud“, izjavila je direktorka centra Debora Hargrivs i dodala da se pre radi o tome da su strukture korporativnog upravljanja u Velikoj Britaniji prepune slabosti i sukoba interesa.

Od 2013. kompanije u Velikoj Britaniji su obavezne da objavljuju iznose plata svojih direktora kao i da akcionarima daju obavezujući glas kada je reč o odlučivanju o njihovim platama.

Hargrivs je dodala da reforme još uvek nisu daleko odmakle, iako su pomogle da se bolje razume razlog zašto su direktorske plate tako velike.

“Zarade izvršnih direktora se znatno razlikuju od zarada ostatka društva, te se tako stvara mala elita ljudi čije su zarade astronomske“, objasnila je Hargrivs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.