U trendu

JA dobija postrojenje za otpadne vode, velika podrska Nemacke

JAGODINA 3. juna ( Tanjug) – Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je danas u Jagodini ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) o finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu i istakao da se u saradnji sa tom bankom sprovode projekti u izgradnji infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u 34 grada za koje je obezbeđeno 274 miliona evra.

Predviđeno je da realizacija projekta počne u aprilu sledeće godine, a rok za završetak izgradnje postrojenja je 2024. godina.

Momirović je istakao da je Jagodina jedna od 34 lokalne samouprave u kojima se sprovodi projekat za preradu otpadnih voda i izgradnju nove kanalizacione mreže.

„Za potrebe izgradnje ovog modernog postrojenja koje će biti izgrađeno po najmodernijim standardima EU, izdvojili smo 18 miliona evra. Više od 50.000 stanovnika Jagodine obuhvaćeno je ovim projektom. U Jagodini smo investirali dosta novca u vodosnabdevanje. Ali ne samo to, uz podršku KfW banke smo investirali i u još 14 gradova, čime smo 1,2 miliona ljudi pokrili sa potpuno novom vodovodnom mrežom. To je približno petina naše države“, rekao je Momirović.

Nastavljamo da gradimo infastrukturu širom Srbije, poručio je ministar Momirović nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima KfW-a i gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem.

„Zahvalio bih KfW banci jer smo u saradnji sa njima i iz podršku Savezne Republike Nemačke do sada investirali više od 274 miliona evra u 34 lokalne samouprave. Jagodina je od danas deo tog projekta“, rekao je ministar Momirović.

Kako je najavio predsednik opštine Jagodina Dragan Marković, postrojenje će najpre biti izgrađeno u selu Ribare, a u planu je da novi sistem za prečišćavanje otpadnh voda bude izgrađen i u ostalim selima na teritoriji Jagodine.

Ugovor o finansiranju potpisan je između Vlade Srbije, KfW banke i grada Jagodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.