U trendu

Jačanje privredne i investicione saradnje između SRB i Ć

ŽENEVA – Srbija je ključna zemlja u regionu za švajcarske investicije, pri čemu je najvidljiviji napredak u poslednjih nekoliko godina ostvaren u oblasti IKT i industrijalizaciji, ocenili su predstavnici Švajcarsko-srpske privredne komore (ŠSCG) i Ženevske komore za privredu, industriju i usluge (C CGF) prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju između te dve institucije.

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić zahvalio se direktoru C CGF Vinsentu Subiliji i predsedniku ŠSCG Maju Mićoviću na pozivu i mogućnosti da na skupu, koji je bio posvećen Srbiji kao zemlji u fokusu za švajcarske privrednike, iznese ocene o bilateralnim odnosima između dve države, kao i najvažnije podatke o ekonomskim rezultatima naše zemlje.

Bradić je ocenio da su bilateralni odnosi stabilni, dinamični, svobuhvatni i veoma dobri – kako na političkom planu, tako i u oblasti privrede, nauke i tehnike, dualnom obrazovanju, energetici, kao i na drugim poljima.

On je naveo da su robna i razmena usluga u protekle dve godine zabeležili rast od 16,3 odsto 2021., to jest 5,4 odsto 2020., uprkos pandemijskim ograničenjima.

Ukazao ej da je obim u trgovinskoj razmeni u minuloj godini dostigao ukupno 1,3 milijarde evra, te da su privreda i građani u Srbiji dobili ukupnu pomoć države od 8,8 milijardi evra za ublažavanje ekonomskih posledica izazvanih globalnom virusnom pandemijom, pri čemu je javni dug na nivou od 52 odsto BDP ostao znatno ispod Mastrihtskih kriterijuma.

Bradić je rekao da će srpska privreda – posle rekordnog rasta u minuloj godini od 7,5 odsto – nastaviti u ovoj i narednoj godini da raste značajnim stopama, kao i da je nastavljen trend u privlačenju stranih direktnih investicija, koje su 2021. godine iznosile 3,9 milijardi evra.

Navodeći da je strateški spoljno-politički cilj Srbije punopravno članstvo u EU, uz ubrzanje neophodnih društvenih reformskih procesa, kao i istovremeno jačanje stabilnosti i saradnje sa zemljama u regionu, zaključio je da je u proteklih nešto manje od tri godine ostvaren i značajan napredak u okviru inicjative „Otvoreni Balkan“.

Predstavnici više švajcarskih firmi koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, kao i IT uslugama u Srbiji izneli su svoja iskustva i razloge zbog kojih su našu zemlju izabrali za sedište svojih poslovnih aktivnosti.

Skupu su prisustvovali i šef Stalne misije Srbije pri UN u Ženevi ambasador Dejan Zlatanović, kao i prvi sekretar Ambasade Bojan Stojanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.