U trendu

Jačanje saradnje Srbije i Maroka u više oblasti

BEOGRAD – Unapređenje bilateralne ekonomske saradnje Srbija i Maroka bilo je tema onlajn sastanka ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministarke turizma, ručnih zanata, avio transporta i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko Nadija Fetah.

Na sastanku ministarki, koje su ujedno i kopredsednice treće Zajedničke komisije za ekonomsku, trgovinsku, naučnu i tehničku saradnju dveju zemalja uvodno obraćanje imao je ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaž, koji je dao kratak pregled aktuelnih odnosa između dve prijateljske zemlje, saopštilo je Ministarstvo.

Sagovornice su se saglasile da se, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, organizuje treća sednica Zajedničke komisije u Beogradu u junu mesecu.

Teme tog skupa biće realizacija zajedničkih ciljeva i novih polja saradnje, posebno u pogledu investicionih prilika u obe zemlje, formiranja radne grupe za turizam, razvoja zajedničkih usluga i uspostavljanja zelenih koridora.

Matić je predložila da tom prilikom bude potpisan i Sporazum u oblasti turizma koji bi regulisao uslove za ulazak srpskih turista u Maroko i marokanskih u Srbiju.

Inicirala je uspostavljanje saradnje zanatskih kompanija dve zemlje i predložila organizaciju izložbe marokanskih zanatskih radova u Beogradu, uključivanje nacionalnih turističkih organizacija i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti.

Fetah je pozdravila inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji u turizmu koji bi bio značajan korak na planu unapređenja saradnje u toj oblasti i posebno je istakla značaj uvođenja direktnih avio letova.

Ministarke su se složile da značajan prostor za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje postoji i u oblasti poljoprivrede.

Ambasador Belhaž je predložio da se tokom sledećeg zasedanja Zajedničke komisije potpiše Memorandum o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, ističuću mogućnost da Maroko bude glavni trgovinski i ekonomski partner Srbiji za tržište Afrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.