U trendu

Jagma za naftom zbog sukoba u Ukrajini, cena iznad 105 dolara

LONDON – Cene nafte su snažno porasle danas, podstaknute strahom od poremećaja u snabdevanju zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija prema Rusiji, pri čemu ni razgovori o koordinisanom stavljanju u promet sirove nafte iz globalnih rezervi nisu uspeli da ublaže bojazan od potencijalnih nestašica.

Cena evropske nafte Brent za isporuku u maju (fjučers ugovori) skočila je za 7,42 dolara ili za 7,57 procenata, na 105,39 dolara po barelu, prema trenutnim podacima sa portala oilprice.com, koji u realnom vremenu prati promene cena.

Tokom popodnevnog trgovanja Brent, kojii važi za globalni standard na naftnom tržištu, premašio je u jednom momentu nivo od 106 dolara, nakon čega je cena krenula u rikverc. Prošle nedelje, nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, secernomorska nafta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 105,79 dolara po barelu.

Američka sirova nafta WTI za isporuku u aprilu uzletela je danas za 7,94 dolara, odnosno za 8,30 posto na 103,66 dolara za barel. Prethodne nedelje je zabeležila najviši nivo od jula 2014. godine od 102,19 dolara.

Članovi Međunarodne agencije za energiju (IEA) razgovarali su danas o plasiranju 60 miliona barela nafte iz rezervi kako bi se cene „crnog zlata“ spustile, izvestio je Rojters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvocjači, uključujući Rusiju, trebalo bi da se sastanu u sredu, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar