U trendu

Janjic: Neizvesnost, manja proizvodnja a pšenice za izvoz

NOVI SAD – Srbija će imati prenete zalihe pÅ¡enice dvostruko veće nego uobičajeno, procene su da će prinos biti neÅ¡to manji nego 2021. ali će u globalno jednoj od najneizvesnijih godina imati pÅ¡enicu i za svoje potrebe i za izvoz, ocenio je u razgovoru za Tanjug direktor Produktne berze MiloÅ¡ Janjić.

On kaşe da je prošle nedelje cena pšenice na toj berzi bila u padu, te da je bila samo jedna trgovina po ceni od 39 dinara za kilogram bez PDV-a.

„U nedelji kada treba da prÅ¡ti od trgovanja, mi imamo jednu trgovinu, to je definitivno disbalans u trgovanju“, rekao je on.

Mali promet pÅ¡enice, uprkos velikim zalihama i ÅŸetvi koja kuca na vrata za 2-3 nedelje objaÅ¡njava neizvesnošću oko toga Å¡ta će se deÅ¡avati na trÅŸiÅ¡tu.

„Izvoznici ne ugovaraju u značajnijim količinama izvoz, jer ne znaju kako će se kretati cene, i kako će biti dopuÅ¡ten izvoz, sa kojim mehanizmima, u narednom periodu. Samim tim je i pad cena na trÅŸiÅ¡tu“, kaÅŸe on.

Dodaje da imamo sasvim dovoljno pšenice u Srbiji, definitivno veće prelazne zalihe od uobičajenih, jer se nije izvozilo, pa je ostalo za domaće potrebe i izvoz.

„Pred dva meseca je počela da se ugovora nova pÅ¡enica. Kod nas je ostalo stare, tako da će to moÅŸda praviti neke logističke probleme, pre svega za smeÅ¡taj nove pÅ¡enice, soje i kukuruza. Definitivno da ćemo imati sasvim dovoljno pÅ¡enice“, rekao je on.

Janjić kaÅŸe da će proizvodnja biti sigurno manja u odnosu na prethodnu godinu, ali neće biti zanemarljiva.

„Stanje ćemo videti kada krene nova ÅŸetva. Biće dosta Å¡aroliko jer zavisi od padavina od regiona do regiona“, rekao je on.

Smatra da je bio dobar potez drÅŸave da u startu ukrajinske krize prekine izvoz, i tako smiri abnormalni rast cena.

„Međutim imamo problem Å¡to nemamo konstantan pravi podataka o realnim količinama naÅ¡ih zaliha. To dovodi do toga da se odluka kasnije donose, odnosno odluke na bazi procena sporije stupaju na snagu“, smatra on.

Dodao je da bi da su moÅŸda odluke bile u pravo vreme i na duÅŸi rok, bila bi stvorena i neka izvesnost.

„Ma kakva da je odluka, dobro je da se zna na duÅŸi vremenski period. Da nije ad hok da se donosi, na kraći period. Onda trÅŸiÅ¡ni učesnici ne mogu da planiraju. To se upravo sada desilo“, smatra on.

U kontekstu izvesnosti pozdravlja odluku drÅŸave da je sledeća kvota za izvoz na period od tri meseca.

„I onda opet moÅŸe neÅ¡to da se planira. Kada je iz meseca u mesec, teÅ¡ko je planirati ozbiljnije, bilo koji posao“, kaÅŸe on.

Janjić kaÅŸe da se procenjuje da će prelazne zalihe pÅ¡enice biti između pola miliona tona i 700.000 tona.

„To je duplo iznad proseka takvih zaliha ranije. Procene proizvodnje su Å¡arolike. Zavisi koga sluÅ¡amo. Biće sigurno ispod pet tona po hektaru. Ostaće za domaće potrebe i imaćemo solidnu količnu za izvoz“, rekao je on.

Navodi da je prosek po hektaru pšenice prošle godine bio 5,4 tone, i podseća da je ove godine 600.000 hektara pod pšenicom.

Govoreći o pÅ¡enici na globalnom nivou kaÅŸe da su ove godine pored trÅŸiÅ¡nih prisutni i jaki politički faktori koji dovode globalno pa i domaće trÅŸiÅ¡te do neizvesnosti.

„Novi rod pÅ¡enice, na svetskom niovu, procenjuje se da će biti neÅ¡to niÅŸeg prinosa. Postoji pad proizvodnje u Indiji, a očekuje se veća proizvodnja u Rusiji, Å¡to će to dosta nadomestiti.

„Svetska proizvodnja biće neÅ¡to manja, ali generalno biće dovoljno pÅ¡enice na svetskom nivou“, kaÅŸe on.

Dodaje da stanje između Ukrajine i Rusije, odnosno geopolitička situacija, sve komplikuju jer se otvara pitanje logistike – da li će moći i kojim putevima pÅ¡enica do kupaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.