U trendu

Jankopulos: Genetski lekovi su budućnost medicine

BEOGRAD – Suosnivač, predsednik i načelnik naučnog odeljenja kompanije Regeneron Džordž Jankopulos izjavio je danas da ta faramaceutska kuća uspešno razvija genetske lekove, kao i da radi na projektu genetski humanozovanog miša (sa ljudskim genima, ćelijama, tkivima, organima za medicinska istraživanja i humanu terapiju).

On je, u video razgovoru na prvoj međunarodnoj konferenciji „Budućnost biotehnologije“, kazao da je ta kompanija privržena „nemilosrdnim inovacijama“ i da je sa humanizovanim mišem napravljen najsmeliji iskorak.

Kaže da je ideja bila da se projektuju miševi koji će sami sebe lečiti i da su zato tražili retke ljude sa specijalnim genetskim mutacijama, kao što su izrazito snažan dečak, čovek koji ne oseća bol na licu i slično, kako bi kod tzv. mutant X ljudi pronašli gene koji su za to odgovorni i iskoristili za lečenje, na primer, atrofičara.

Jankopulos je rekao da su gen mišićevog dečaka ubacili u miša koji je zbog toga razvio mnogo jaču mišićnu muskulaturu i bio veći.

„Dokazali smo da možemo da manipulišemo genetikom i tako pomognemo ljudima“, naglasio je on.

Takođe, kaže da su proučavali uzeti gen od miša sa humanizovanim imunim sistemom, što je za njih bio najveći iskorak, a sve kako bi razvili humani lek zasnovan na antitelima miša, koji bi se koristio za lečenje raka, ebole i slično.

„Genetski humanizovani miš nam je pomogao u genetskoj tehnologiji. I već smo dobili odborenja od Agencije za hranu i lekove za lekove zasnovane na antitelima“, naveo je Jankopulos.

Ističe da ti lekovi mogu da se pokazalo da u istraživanjima da bi ti lekovi mogli da leče kod muškaraca, na primer, rak prostate.

On je dodao da su imali uspeh sa genetskim lekom Dupixent za alergijske bolesti, kao što je atopijski dermatitis, jer se njime mogu potpuno izlečiti deca sa veoma izraženim simptomima po celom telu.

Jankopulosa se svrstava među 10 najicitiranijih naučnika, a časopis Forbs ga je svrstao među 100 najuticajnijih naučnika u svetu.

Njegov pradeda je Vladan Đorđević doktor medicine, jedan od prvih formalno obrazovanih hirurga u Srbiji, koji je bio i gradonačelnik Beograda, a i predsednik vlade Srbije od 1897 -1900.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.