U trendu

Janković sa poljoprivrednicama u poseti AUS, SLO i HR

BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je sa grupom poljoprivrednica iz Srbije boravila u dvodnevnoj radnoj poseti Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj, saopštila je danas Kancelaria poverenice.

Cilj posete bio je da žene iz Srbije razmene iskustva sa ženama u EU, ali i da steknu nova znanja za pokretanje i unapređenje malih poljoprivrednih biznisa.

Tokom posete je istaknuto da je odlazak mladih sa sela i smanjivanje broja domaćinstava koji se bave poljoprivredom zajednički izazov većini država u regionu, a ne samo u Srbiji i da je zato ostanak žena u ruralnim područijima ključan za oživljavanje sela.

Poljoprivrednice iz Srbije, Austrije, Slovenije i hrvatske smatraju da se on se može obezbediti samo ako žena vidi svoju perspektivu na selu, ako joj se pomogne da svoja ne mala znanja i veštine usmeri ka biznisu i ako nije diskriminisana ni na jednom polju.
Kako su istakle, održiva poljoprivredna i sve popularnija organska proizvodnja, eko i seoski turizam su sve traženiji u Sloveniji i Austriji, i mogli bi da predstavljaju veliku šansu za razvoj srpskog sela.

„Žene na selu uz malu podršku i osnaživanje postaju preduzetnice i razvijaju svoj biznis koji im omogućava ekonomsku nezavisnost i unapređuje kvalitet života, njih i njihovih porodica“, istakla je Janković.
Projekat je realizovan u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koju realizuje Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.