U trendu

Japan i SAD pokrenuli novi ekonomski dijalog

TOKIO, 29. jula (Tnjug) – Dugogodišnji saveznici SAD i Japan pokrenuli su danas novi ekonomski dijalog na visokom nivou koji ima za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Japanski mediji navode da se na takozvanom ekonomskom ministarskom sastanku „dva plus dva“ u Vašingtonu očekuje dogovor o zajedničkom istraživanju za poluprovodnike sledeće generacije kako bi se uspostavio siguran izvor vitalnih komponenti, preneo je Rojters.

Sastanak su predvodili američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo i ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši i ministar trgovine Koiči Hagiuda.

„Kao prva i trečha najveća svetska ekonomija, od ključne je važnosti da radimo zajedno na odbrani ekonomskog poretka zasnovanog na pravilima, u kome sve zemlje mogu da učestvuju, da se takmiče i napreduju“, rekao je Blinken na otvaranju sastanka.

Blinken je kazao da su nedavni događaji u svetu, uključujući kovid-19 i rat u Ukrajini, pokazali ranjivost kritičnih lanaca snabdevanja, dok se sve veći broj zemalja bori sa teretom duga zbog neodrživih i netransparentnih praksi kreditiranja.

„Prinudna i osvetnička ekonomska praksa Narodne Republike Kine teraju zemlje na izbore koji ugrožavaju njihovu bezbednost, njihovu intelektualnu svojinu, njihovu ekonomsku nezavisnost“, istakao je on.

Hajaši je ocenio ruski napad na Ukrajinu kao ozbiljan izazov za međunarodni poredak i misleći na Kinu, iako je nije direktno imenovao, osvrnuo se na pokušaje „nepravednog i netransparentnog korisćenja ekonomskog uticaja za ostvarenje… strateških interesa i modifikovanje postojećeg međunarodnog poretka“.

„Da bismo se efikasno nosili sa ovim, neophodno je razgovarati o spoljnoj politici i ekonomskoj politici kao celini, a ne o spoljnoj politici i ekonomskoj politici pojedinačno“, istakao je Hajaši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.