U trendu

Japan: Najveći pad BDP-a u više od četiri godine

TOKIO – Japanska ekonomija je u trećem ovogodišnjem kvartalu zabeležila najveći pad u poslednje četiri godine, što je prvenstveno posledica smanjenja investicija kompanija.

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana pao je na godišnjem nivou za 2,5 posto, pokazali su podaci japanske vlade, što je najveća stopa pada od drugog tromesečja 2014. godine i značajno lošije u odnosu na prvobitno projektovano usporavanje od 1,2 odsto, prenosi Rojters.

Poređenja radi, u drugom ovogodišnjem kvartalu japanska privreda je porasla po stopi od 2,8 odsto.

Pad privrede u prethodnom kvartalu delom je bio izazvan nizom prirodnih katastrofa, zbog kojih je smanjena fabrička proizvodnja.

Kapitalna ulaganja smanjena su za 2,8 posto u odnosu na drugo tromesečje, što je znatno lošije od prve procene o padu od 0,2 posto.

To je najveće smanjenje investicija od trećeg kvartala 2009. godine, a posledica je smanjenja potrošnje veleprodajnih i maloprodajnih trgovaca, te informaciono-komunikacionog sektora.

Pad kapitalnih ulaganja posebno zabrinjava, jer dolazi u vreme usporavanja globalnog rasta, jačanja protekcionizma i smanjivanja dobiti kompanija, čime se smanjuje poslovno poverenje.

I dok analitičari očekuju da će se privreda u poslednjem ovogodišnjem kvartalu oporaviti, zahvaljujući povećanju proizvodnje nakon prirodnih katastrofa, i dalje postoji zabrinutost da bi trgovinski rat Kine i SAD-a mogao iscrpeti globalni rast i naštetiti Japanu, koji snažno zavisi od izvoza.

Privatna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, u periodu od jula do kraja septembra pala je za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.