U trendu

Javna rasprava o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru počinje danas i trajaće do 10. novembra 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi, građani i stručna javnost, komentare, sugestije i predloge na tekst tog nacrta mogu slati na reformauprave@mduls.gov.rs ili na adresu Ministarstva, Birčaninova 6.

Dodaje se da se svi relevantni dokumenti oko nacrta mogu preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva na linku http://www.mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php#zop. 

U saopštenju se naglašava da je Vlada Srbije danas utvrdila Nacrt zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, kojim je predvidjeno uređivanje radnih odnosa zbog uspostavljanja državno-službeničkog sistema po ugledu na državni nivo.  

„Ovim će biti označen nastavak reforme javne uprave koja se u ovoj fazi bavi pokrajinskim i lokalnim nivoom vlasti u Srbiji, usaglašava službenički sistem sa republičkim nivoom i vodi ka većim kompetencijama i profesionalizaciji službenika“, kazao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Nacrtom zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da plate budu u rasponu 1:7,5, odnosno da najviša plata može biti najviše sedam i po najnižih plata.

Nacrt predviđa i jedinstveni katalog zvanja i radnih mesta i metodologija kojom će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, i po kojima će se dobiti određeni koeficijent.

Kako je ranije rečeno, cilj donošenja ovog zakona je da zaposleni za istu vrstu posla bez obzira u kom delu javnog sektora rade dobijaju iste plate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar