U trendu

Javni poziv za dodelu sredstava za zapošljavanje OSI

BEOGRAD – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisaće 1. marta Javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je da izuzetno važno da preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom (OSI) dobro posluju i da će Ministarstvo nastojati da im pruži svu neophodnu podršku.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo će putem javnog poziva preduzećima dodeliti sredstva za repromaterijal, a osnovni kriterijum za raspodelu sredstava biće broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u tim preduzećima.

U Srbiji posluje 61 preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima je zaposleno 1.708 ljudi, od toga 1.150 osoba sa invaliditetom koja su teritorijalno raspoređena u 23 lokalne samouprave.

Ovogodišnji budžet resornog Ministarstva za podršku tim preduzećima iznosi 625 miliona dinara, od čega je 175 miliona dinara opredeljeno za raspodelu putem Javnog poziva.

Predstavnici UIPS-a su istakli da je podrška resornog ministarstva od izuzetne važnosti za njihovo poslovanje, posebno ako se ima u vidu da preduzeća tog tipa zapošljavaju više od 50 odsto osoba sa invaliditetom.

Oni su naglasili i da su sredstva koja Ministarstvo dodeljuje putem Javnog poziva od velikog značaja za očuvanje i razvoj tih preduzeća, koja su se tokom prošle godine suočila sa izazovima u poslovanju usled epidemije kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.