Jedan grad u Srbiji zabranjuje rad nedeljom?

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih, od kojih su 70 odsto žene.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slobodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih, prenosi sajt Kamatica.

Takvo radno vreme uništava život i zdravlje zaposlenih, jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek. Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im „ako vi nećete ima ko hoće“ i da su minimalne zarade katastrofalne.

4 komentara
 1. Adolf

  Treba stisnuti jajca i pozazati robovlasnicima da „nema ko hoće“ pa neka rade sami za minimalac.Samo što smo mi narod kratkog pamćenja i nismo istrajni ni u čemu.Zato smi tu gde jesmo i po svemu sudeći ostaćemo tu još dugo vremena.

 2. Anonimni

  Svi razlozi za takvu odluku su više nego opravdani – ali trebalo bi da se, za promenu, potrude da zakon nema rupa koje će poništiti dobru nameru zakonodavca.

 3. bruka

  Sto samo u Kragujevcu,gdje su ostali gradovi-bruka.

 4. Anonimni

  pametno,podrska

Napišite komentar