U trendu

Jednodnevni štrajk radnika u Grčkoj paralisao saobraćaj

ATINA – Jednodnevni štrajk radnika u Grčkoj, koji zahtevaju povećanje plata, doveo je danas do prekida u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.

Ovo je drugi štrajk u Grčkoj od početka godine i organizovan je na poziv sindikata radnika državnog i privatnog sektora, koji predstavljaju više od 2,5 miliona članova, prenosi Rojters.

Očekuje se i veliki broj demonstranata ispred parlamenta u centru Atine.

Visoke cene struje i rast troškova života izazvao je od početka meseca štrajkove i proteste širom Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Španiju.

Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije.

„Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva, nesređenih uslova na tržištu rada i tereta koji godinama nose na leđima“, navodi se u saopštenju sindikata GSEE koji je najveći u privatnom sektoru.

U saopštenju se ističe da je najbitnije da vlasti preduzmu mere za borbu protiv inflacije, jer visoke cene struje i osnovnih namirnica odnose prihode domaćinstava.

GSEE zajedno sa sindikatom radnika državnog sektora ADEDI traže povećanje miminalnih primanja, koja trenutno iznose 713 evra i obnovu kolektivnog ugovora o radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.