Jelašić: Srbija treba više da se zadužuje u dinarima

Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je danas kao „jako pozitivno“ smanjenje budžetskog deficita u Srbiji i da bilo dobro da se država više zadužuje u dinarima, iako je to skuplje.

„Nažalost, pokazalo se da je najveći devizni spekulant država koja se jako često zaduživala u dolarima, navodno što je to jeftinije“, rekao je Jelašić novinarima na marginama Juromani konferencije u Beču.

Kako je kazao, „od svakog domaćinstva smo očekivali da se hedžuje (zaštiti) na neki način a država se najmanje hedžovala“.

„Javni dug Srbije trenutno zavisi od kursa dolara i zato Srbija treba da se hedžuje od deviznog rizika“, smatra Jelašić.

Bivši guverner NBS je rekao da ga, kada je reč o ekonomskoj situaciji i monetarnoj politici u Srbiji, raduje što se u suštini stanje nije mnogo promenilo od vremena kada je on bio na čelu centralne banke (od 2004. do 2010 godine).

„NBS se trudi da ne bude prevelikih dnevnih oscilacija. Isto tako pokušava da usmerava da se ljudi više zadužuju u dinarima, pokušava da čini dinarske depozite atraktivinijim, raduje me što se nije mnogo promenilo kako se vodi monetarna politika“, kazao je Jelašić.

Komentarišući probleme koje imaju korisnici kredita u švajcarskim francima, Jelašić je podsetio da je kao guverner upozoravao da su krediti u „švajcarcima“ za švajcarske gradjane a ne za gradjane centralne i istočne Evrope.

„Završio sam 2011. u Erste banci u Madjarskoj u kojoj je suma kredita u švajcarskoj valuti četiri i po puta veća nego u Srbiji, a u celoj zemlji 18 puta veća. Problem je rešen na bolan način uz veliki gubitak banaka“, kazao je Jelašič.

Dodao je da su u Madjarskoj država i banke podelile teret otplate tih kredita, ali da to nije bilo na obostrano zadovoljstvo.

Jelašić je kazao da je za razliku od pre tri godine, kada je u Madjarskoj oko 60 ili 70 odsto kredita, pre svega hipotekarnih, bilo u „švajcarcima“, trenutno izloženost madjarskih gradjana stranoj valutu manja od dva miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.