U trendu

Jelen: Razdvajanje američke privrede od Kine je 'takoreći nemoguće'

Američka ministarka finansija Džanet Jelen (Janet Yellen) rekla je danas u Pekingu da je razdvajanje američke privrede od kineske da bi se smanjila zavisnost Vašingtona od tog azijskog giganta „takoreći nemoguće“.

„Razdvajanje dve najveće svetske privrede bilo bi destablizirajuće za svetsku ekonomiju“, rekla je Jelen zvaničnicima američkih firmi, u vreme kada neki političari zagovaraju takvu meru.

Neki američki političari pozivaju mesecima za smanjenje zavisnosti Vašingtona od Kine, u okolnostima porasta geopolitičkih tenzija.

Poseta ministarke Jelen Kini, koja je počela danas, usledila je nekoliko nedelja posle posete državnog sekretara SAD Entonija Binkena u nastojanju administracije predsednika Džoa Bajdena da ponovo uspostavi direktne kontakte posle tri godine skoro potpune izolacije Pekinga zbog zdravstvene krize.

Jelen, kojoj je ovo prvo putovanje u Kinu od preuzimanja dužnosti ministarke 2021, treba danas da se sastane sa kineskim premijerom Li Ćijangom, zaduženim konkretno za ekonomska pitanja.

Jelen je jutros već razgovarala sa bivšim premijerom Liu Heom kao i sa odlazećim guvernerom kineske centralne banke Jiem Gangom, rekao je zvaničnik američkog ministarstva finansija.

Taj zvančnik je rekao juče da SAD ne očekuju napredovanje tokom ove posete ali se nadaju da može da se otvori put za konkretnije razgovore.

Jelen je juče rekla da je njena poseta prilika da se razgovara i izbegnu greške u komunikaciji ili nesporazumi.

Jedna od glavnih tema neslaganja odnosi se na poluprovodnike uvođenjem restrikcija poslednjih meseci da bi se preseklo snabdevanje kineskih firmi američkom tehnologijom.

Kina, koja u tom domenu želi da postane autonomna, ocenjuje da je cilj američkih mera da se ukoči njeno napredovanje i zadrži američka nadmoć.

Peking je u ponedeljak objavio restrikcije u izvozu dva metala neophodna za poluprovodnike, čiji je glavni proizvođač, u merama koje su viđenje kao odmazda na američke restrikcije.

Jelen je danas u Pekingu govoreći pred zvaničnicima američkih kompanija istakla da su SAD zabrinute novom kontrolom za izvoz koju je Kina nedavno najavila i da Vašington analizira uticaj tih mera.

Američke firme su sve zabrinutije zbog poslovne klime u Kini, posle istraga i pretresa sprovedenih u nekim od tih kompanija poslednjih meseci.

Ipak od kada su zdravstvene restrikcije ukinute u Kini početkom godine, šefovi velikih američkih firmi počeli su da posećuju Kinu, kao što je generalni direktor Epla Tim Kuk ili osnivač Majrkosofta Bil Gejts. Ilon Mask se takođe sastao sa visokim kineskim zvaničnicima i posetio Šangaj i veliku fabriku za sklapanje delova koju je otvorila njegova kompanja Tesla, 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar