U trendu

Jos 19,8 miliona za nekretnine u vlasnistvu zena u Vojvodini

NOVI SAD – Pokrajinska vlada izdvojila je danas dodatnih 19,8 miliona dinara bespovratnih sredstava porodicama iz Vojvodine za kupovinu nekretnina čiji će vlasnici biti žene, sto bi trebalo da doprinese unapređenju položaja žena i njihovom ekonomskom osnaživanju povećanjem broja vlasnica nepokretnosti.

Ovom odlukom dvostruko je povećan iznos za ovu meru podrške u 2022. godini, koji sada iznosi 40,8 miliona dinara, saopštili su iz Pokrajinske vlade.

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava na konkursu koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova imaju porodice – bračne i vanbračne zajednice, kao i jednoroditeljske porodice – samohrane majke, koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

Dodatna sredstva obezbeđena su na sednici nakon rebalansa pokrajinskog budžeta.

„Brojke danas pokazuju da su žene vlasnice nekretnina u 13,95 odsto slučajeva i suvlasnice u 12 odsto. Rešavanje stambenog pitanja porodica kupovinom kuće ili stana, čiji će vlasnik biti žena, trebalo bi da doprinese unapređenju položaja žena i njihovom ekonomskom osnaživanju povećanjem broja vlasnica nepokretnosti“, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici doneto je i rešenje da se Gradu Somboru dodeli 101,8 miliona dinara, od čega je 84,5 miliona dinara namanjeno za izgradnju sistema ventilacije i klimatizaciju s rekonstrukcijom sistema vazdušnog grejanja u gradskoj hali Mostonga u Sportskom centru „Soko“, dok je 17,3 miliona dinara opredeljeno za sanaciju krova zgrade na dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Pokrajinska vlada izdvojila je i 13 miliona dinara za ugradnju novog osvetljenja u Sportskoj hali na Slanoj bari, a sredstva za realizaciju ovog projekta usmerena su Gradu Novom Sadu.

Projektom je predviđena ugradnja uređaja visokog tehnološkog novoa i izuzetne energetske štedljivosti.

Rešavanjem problema s osvetljenjem obezbediće se adekvatni uslovi za treninge i sportska takmičenja kako Rukometnog kluba „Vojvodina“, jednog od najtrofejnijih klubova u Novom Sadu, tako i drugih sportskih klubova koji koriste ovaj prostor.

Za izradu Plana detaljne regulacije naseljenog mesta Pavlovci u opštini Ruma opredeljeno je 5,5 miliona dinara.

Takođe, pet miliona dinara izdvojeno je i za finansiranje tehničkih kontrola saobraćajnih projekata radi povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja i zaštite dece školskog uzrasta u zoni škola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.