Još sedam dana za izbor najboljih projekata u devet gradova

BEOGRAD – Vlada Srbije saopštila je da je za drugo izvlačenje nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2021″, koje će se održati danas od 18.00 sati uz prenos na RTS 1 stiglo 1,7 miliona koverata, a da je građanima ostalo još sedam dana da svojim glasovima izaberu projekte u koje će devet pobedničkih gradova i opština, najaktivnijih u slanju fiskalnih računa i slipova, uložiti osvojeni fond od 180.000 evra.

Građani Bele Palanke, Blaca, Dimitrovgrada, Srbobrana, Kule, Bačke Palanke, Pančeva, Savskog venca, Vranja i Vrbasa poslali su najveći broj koverata po glavi stanovnika tokom prethodnog ciklusa nagradne igre.

Kako je saopštila Vlada u petak, zahvaljujući svojoj odgovornosti i poreskoj kulturi, građani ovih mesta sada imaju priliku i da odluče, zajedno s drugim građanima Srbije, koji projekat će oplemeniti život u njihovoj lokalnoj zajednici.

Glasanje traje do 28. maja na nacionalnom portalu uzmiracun.rs i dosad je stiglo već 35.000 glasova.

Svaka od lokalnih samouprava ponudila je po tri predloga i tim projektnim idejama moguće je dodeliti jedan, dva ili tri glasa, a za projekte jedne lokalne samouprave može da se glasa samo jednom, navodi se u saopštenju.

Najviše projekata usmereno je na izgradnju ili rekonstrukciju sportskih terena i dečijih igrališta, slede predlozi za ulaganje u opremanje vrtića i domova zdravlja, kao i za uređenje parkova i trgova.

Najveći broj glasova dosad je prikupio jedan od projekata u Kuli, rekonstrukcija vrtića Čuvari osmeha u Sivcu. Za njim slede projekti u Pančevu – adaptacija igrališta u okviru sportsko-rekreativnog centra Mladost – i Blacu – adaptacija zgrade Akademije strukovnih studija.

U takmičenju gradova i opština u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“ je učestvovala 181 lokalna samouprava, koje su podeljene u kategorije malih, srednjih i velikih prema broju stanovnika, dok je broj poslatih računa i slipova određen prosečnom zaradom, kako bi svi imali jednake šanse da pobede.

Najbolji rezultat u takmičenju ostvario je grad Vranje, čiji je svaki građanin u proseku poslao više od pet koverata. Stanovnici Savskog venca i Blaca imali su prosek od oko četiri koverte.

Posmatrano u apsolutnim iznosima, najveći broj koverata pristigao je iz najvećih gradova: Beograda (3.494.645), Novog Sada (979.912), Niša (416.885), Pančeva (338.825) i Vranja (316.843). U čak 132 opštine u proseku je svaki stanovnik poslao po jednu kovertu.

Tokom dva kruga nagradne igre koji su trajali ukupno od 15. novembra do 27. februara poslato je više od 11,7 miliona koverata, odnosno 117 miliona fiskalnih računa i slipova (potvrda o bezgotovinskom plaćanju).

Na osnovu analize izvučenih koverata, procenjuje se da ukupna vrednost poslatih računa iznosi 75,9 milijardi dinara, od čega se po osnovu PDV-a u budžet slilo 100 miliona evra, saopštila je Vlada Srbije.

U cilju nastavka borbe protiv sive ekonomije i jačanja svesti građana o značaju uzimanja računa pri svakoj kupovini, od 15. maja do 25. juna biće održan prvi krug novog ciklusa nagradne igre, dok će drugi krug biti organizovan tokom jeseni.

Ukupan nagradni fond je povećan sa 250 na 350 miliona dinara i uključuje 16 stanova u Beogradu i 60 automobila Fijat 500L.

Pravo učešća u nagradnoj igri, koju organizuje Vlada Srbije, a podršku pruža NALED, imaju svi građani koji pošalju koverte sa 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, ne starijih od 1. aprila 2021. godine, sa minimalnim pojedinačnim iznosom od 100 dinara.

Fiskalne račune i slipove ne treba mešati u istoj koverti.

Na poleđini koverte neophodno je napisati ime i prezime, adresu iz ličnih dokumenata i kontakt telefon, dok je na drugoj strani dovoljno napisati „Uzmi račun i pobedi 2021“.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.