U trendu

JTI otvorio novu proizvodnu liniju u Senti, u planu investicije vredne 51 mln dol

SENTA – Kompanija Japan tobako internešnel danas je, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, pustila u rad novu proizvodnu linije u fabrici u Senti i najavila pokretanje novog investicionog ciklusa u Srbiji u vrednosti 51 milion dolara u narednih pet godina za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta kompanije.

Vrednost nove proizvodne linije u fabrici u Senti je 16 miliona dolara.

Brnabićeva je istakla da kada japanski investitor negde dođe da investira da se onda i svi ostali investitori iz sveta osećaju komotno da investiraju u tu zemlju.

Zbog toga su japanske investicije toliko važne i to u ovim teškim i izazovnim vremenima, naglasila je ona.

Navela je da je u periodu od 12 godina Japan investirao u Srbiju skoro tri stotine miliona dolara.

„Japanski investitori su širom sveta, poznati kao investitori koji si najoprezniji, najkonzervativniji i koji kada idu negde da investiraju, dobro se informišu i znaju gde zašto tamo investiraju, kakvo je poslovno okruženje. Znaju da to nije zemlja u kojoj ima korupcije, sistemske korupcije, koja ima efikasnu upravu i koja dodatno investira, vreme, energiju i novac da jača poslovno okruženje“, naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da je u Srbiji sve veći broj japanskih investicija.

Deo investicionog ciklusa JTI u Srbiji biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta.

U planu je da kompanija ovu modernu tehnologiju razvija zajedno sa svojim dobavljačima.

Dodatno, do kraja godine, najkasnije u januaru 2023, završava se izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200 metara kvadratnih, te savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 kvadrata.

Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

JTI u Srbiji posluje od 2006. godine, kada je kupio Duvansku industriju u Senti i ubraja se u najuspešnije kompanije u našoj zemlji, i jedina je inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, rečeno je na otvaranju.

Nova proizvodna linija će udvostručiti kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati i sam izvozni potencijal fabrike u Senti, a JTI će doprineti većoj vrednosti izvoza od uvoza u ovoj oblasti industrije, tj. povoljno će uticati na spoljno-trgovinski bilans Srbije.

Potpredsednik kompanije JTI Takahiro Kumamoto je najavio nove investicije te kompanije u Srbiji.

„Danas smo predstavili novi investicioni ciklus, koji će značajno poboljšati naše poslovanje u Srbiji, potkrepljeno novim ulaganjima. U narednih pet godina, planiramo investicije vredne 51 milion dolara za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta kompanije. Cilj nam je da stvorimo nova radna mesta, udvostručcimo kapacitete da bismo povećali izvoz, kao i da modernizujemo sam proces proizvodnje“, kazao je on.

Ambasadar Japana u Srbiji Katsumata Takahiko je podsetio da je JTI u Srbiji prva direktna investicija Japana u našoj zemlji i istakao da je ta kompanija doprinela lokalnoj i srpskoj ekonomiji, kreirajući readna mesta i puneći lokalne i nacionalne budžete..

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ovom prilikom podsetio da je JTI od dolaska na srpsko tržište investirao više od 180 miliona dolara.

Predsednik Skupštine Pokrajinske vlade Ištvan Pastor je kazao da se vrednost ove kompanije ne odnosi samo na tržišno-ekonomsku, već i na to što je ova kompanija proteklih godina mnogo uložila i donirala u osnaživanje lokalne samouprave.

Događaju su prisustvovali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar trgovine Tomislav Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.