U trendu

JTI poklonio dronove za nadzor nelegalno gajenog duvana

BEOGRAD – Kompanija Japan tobako internešenel (JTI) poklonila je danas Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva četiri drona namenjena nadzoru parcela radi sprečavanja nelegalnog gajenja duvana.

Donaciju je državnom sekretaru u Ministarsvu poljoprivrede Senadu Mahmutoviću uručio član borda direktora JTI Srbija Marko Pekez u prisustvu ambasadora Japana u Srbiji Takahika Kacumate.

Mahmutović je istakao da se poslednjih godina primećuje blagi rast proizvodnje i izvoza duvana, što donosi značajna devizna sredstva našoj zemlji.

„Zato je jako važno da se kontrola obavlja dobro. Za prvih 10 meseci ove godine Uprava za zaštitu bilja obavila je 181 kontrolu poljporivrednih parcela, 154 kontrole su bile uspešne, jer su utvrdile nelegalnu proizvodnju na preko 80 hektara, sa potencijalnim gubitkom za budžet Srgije od preko 11,5 miliona evra“, rekao je Mahmutović.

Dodao je kako će ova donacija pomoći napore Ministarstva da gajenje duvana kao akciznog proizvoda svede u zakonske okvire, jer će poboljšati materijalno-tehničke resurse Fitosanitarne inspekcije i njenu borbu s nelegalnim proizvođačima učiniti efikasnijom.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević rekao je da se više od šest godina taj organ, u saradnji s MUP-om, bori protiv nelegalnog gajenja duvana.

„Prošlogodišnji rezultati su izuzetni. Otkriveno je skoro 100 hektara parcela sa nelegalnim duvanom, a ovo će imati psihološki efekat na sve one koji žele da se bave protivzakonitom proizvodnjom da to ne čine“, rekao je Milosavljević.

Naveo je da je Fitosanitarna inspekcija dosad koristila satelitski nadzor da bi otkrivala nelegalne zasade, a da će dronovi omogućiti mnogo precizniji nadzor i efikasnije suzbijanje nezakonite proizvodnje.

Rukovodilac u Japan tobaku Marko Pekez podsetio je da ta kompanija preko projekta „Satelit“ već godinama pomaže srpskim vlastima na različite načine suzbijanje nelegalnog uzgajanja i proizvodnje duvana.

„Ovo je jedna u nizu donacija JTI-ja koja pomaže osposobljavanju Ministarstva da se bori protiv sive ekonomije i zaštiti budžet. Za poslednjih pet godina je zahvaljujući ovom projektu uništeno je oko 793 tone nelegalnog duvana, smanjena je površina nelegalnih zasada za 90 odsto i sprečena šteta za budžet Srbije od čak 453 miliona evra“, rekao je Pekez.

Istakao je da je ovaj vid saradnje JTI-ja i Vlade Srbije u interesu naše ržave i investitora u duvanskoj industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.