Junajted grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Kompanija SBB, koja posluje u okviru Junajted (United) grupe, podnela je zvanični zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, saopšteno je danas.

Uz zahtev, koji je prosleđen i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, priložena je studija koju je SBB kompanija sprovela sa medjunarodnim stručnjacima i koja dokazuje da bi dodela 5G spektra pružila brojne mogućnosti korisnicima i podstakla konkurenciju i inovacije u Srbiji.

„Pravo je vreme da Srbija krene u korak sa susednim zemljama članicama Evropske unije i obezbedi svoju 5G budućnost. U potpunosti treba da iskoristimo sve mogućnosti koje razvoj digitalnog društva donosi gradjanima. Brzo uvodjenje 5G usluga je preduslov za to“, rekao je izvršni direktor SBB-a Milija Zeković.

Dodao je da se SBB u potpunosti zalaže za principe slobodne konkurencije i fer tržišnih uslova i da istovremeno teži da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonskim okvirom.

SBB je podsetio da je Vlada Srbije nekoliko puta najavljivala da će aukcija za 5G mrežu biti održana do marta 2021. godine, ali je nadmetanje odloženo za kraj godine zbog ekonomske krize izazvane pandemijom.

Taj kompanija veruje da bi brzo pokretanje postupka javnog nadmetanja za opsege namenjene 5G mreži dokazalo da su Vlada i regulatorna tela posvećeni ubrzanju integracije Srbije Evropskoj uniji i tome da Srbija postane „lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji“ do 2025. godine, kako je izjavila premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu u oktobru prošle godine.

U stdiji SBB-a je navedneo da bi multi-band 5G mreža i njen dalji razvoj podstakli konkurentnost na lokalnom tržištu i učinili ga dinamičnijim.

„Sa dovoljno spektra i pravim podsticajima, kako za postojeće tako i za nove mobilne operatore da ulažu na tržište, koristi za gradjane, privredu i ekonomiju uopšte, bile bi ogromne“, ističe se u studiji.

Dodaje se da, iako Srbija ima značajan potencijal, zaostaje kada je reč o inovacijama i da su usluge mobilne telefonije koje se pružaju korisnicima u Srbiji skuplje i lošijeg kvaliteta u odnosu na uporedive države članice Evropske unije.

Ocenjeno je da bez mogućnosti pružanja 5G mreže, operatori ne mogu da pruže podršku rastućem mobilnom saobraćaju i nemaju puno podsticaja za dodatna ulaganja u kvalitet mreže i inovacije.

„RATEL i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biće ključni u transformaciji tržišta nakon što RATEL pokrene transparentan i sveobuhvatan postupak aukcije mobilnog spektra, uključujući i upotrebu 5G, kao i preraspodelu licenci koje ističu“, navodi se u studiji SBB-a.

U okviru Junajted grupe u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

Kompanija sa sedištem u Holandiji posluje u osam zemalja i na kraju 2020. godine imala je približno 10 miliona korisnika i 11.000 zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.