U trendu

Juroelektrik: Obezbediti hitne kredite energetskim firmama

BRISEL – Evropsko telo za elektroprivredu pozvalo je vlade da obezbede hitne kredite energetskim kompanijama koje se suočavaju sa smanjenjem likvidnosti zbog rastućih potreba za kolateralom usled rasta cena struje.

Hitna podrška likvidnosti jedna je od mera o kojima će ministri EU na sastanku u petak razgovarati i razmotriti odgovor na nivou celog bloka na rast cena energenata koji je podstakla Rusija smanjenjem isporuka gasa, prenosi Rojters.

Komunalna preduzeća prodaju nešto energije unapred da bi obezbedila određenu cenu, ali moraju na berzi da polože gotovinski depozit u slučaju kvara pre nego što proizvedu struju.

Rastuće cene električne energije značile su da firme moraju da uplate veće depozite i bore se da pronađu dodatni novac.

Generalni sekretar Jurelektrika Kristijan Rubi rekao je da bi vlade trebale da spreče da rastuće potrebe za gotovinom unište firme.

„Vlade treba da budu spremne da obezbede kreditnu liniju za ove kompanije“, rekao je on i dodao da to treba uraditi zajedno sa merama za rešavanje visokih cena gasa koje povećavaju troškove električne energije.

Finska i Švedska su već ponudile garancije za likvidnost energetskim kompanijama, a ministar za ekonomska pitanja Finske upozorio je na potencijalni incident „Lehman Brothers“ u energetskoj industriji, pozivajući se na kolaps tadašnje četvrte po veličini investicione banke u SAD 2008.

„Zaista je takva situacija da zajmodavci u krajnjoj instanci – vlade moraju da se umešaju kako bi igrače na tržištu električne energije zadržali iznad vode“, rekao je Rajan Aleksander, vođa istraživanja za evropska tržišta električne energije u Aurora Energi Researć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar