Jutarnji: Zašto je Rafinerija u Pančevu loša vest za HR

ZAGREB – Rafinerija u Pančevu dovršila je modernizaciju i sada će proizvoditi više derivata nego ranije i to po nižoj proizvodnoj ceni, piše danas zagrebački Jutarnji list i objašnjava zašto je to, kako se navodi, loša vest za Hrvatsku.

List ukazuje da je vest o pančevačkoj Rafineriji dosta nezapaženo prošla u hrvatskoj javnosti, iako je, kako navode, reč o događaju koji će „znatno uticati na regionalno tržište nafte (još uvek najvažnijeg energenta), ali i poslovne perspektive INE (još uvek najveće hrvatske kompanije)“.

Napominjući da je reč o srpskoj kompaniji u vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, Jutarnji navodi da prvi efekt proizlazi iz osnovnog odnosa ponude i potražnje.

Naime, potrošnja naftnih derivata u regionu zemalja bivše Jugoslavije već godinama stagnira ili pada, a s obzirom na ekološku agendu Evropske unije, realno je očekivati da će se taj trend nastaviti, piše zagrebački dnevnik.

Utoliko, ukazuju, svaka dodatni litar derivata koja se proizvede i proda iz Pančeva, izbiće litru nekom od postojećih snabdevača.

Kako je, kažu, i Srbija veliki uvoznik derivata, logično je očekivati da će osetan deo nove proizvodnje iz Pančeva ići na domaće – srpsko tržište, ali svakako treba očekivati da će deo ići i na tržišta okolnih zemalja, posebno u radijusu od 300 kilometara od Rafinerije, ali i dalje od toga, ako postoje adekvatni logistički uslovi.

Kako NIS, odnosno Gaspromnjeft, ima relativno razvijenu maloprodajnu mrežu u BiH – gde je svojevremeno preuzeo OMV-ov lanac benzinskih stanica, može se očekivati da će pojačati aktivnosti tamo, ali nije isključeno da krene i u jači poslovni iskorak kroz veleprodaju u istočnoj Hrvatskoj, piše list i ukazuje da je i jedno i drugo poslovni izazov za INU.

Napominju da je BiH tradicionalno tržište i jedno od retkih preostalih u regionu gde je INA u sastavu MOL-a dobila mogućnost poslovnog širenja.

To tržište, dodaju, INA je tradicionalno snabdevala iz sisačke rafinerije, ali nakon odluke da se tamo prekine proizvodnja i rafinerijska delatnost koncentriše u Rijeci, najpovoljniji način za snabdevanje ostao je kombinacijom morskog i drugimskog prevoza preko Ploča, gde su konkurenti drugi uvoznici.

INI tu sad sledi ozbiljna tržišna borba, piše Jutarnji, koji mogućnost NIS-ovog „napada“ na Slavoniju vidi dvojako, utoliko što će, kako navode, istiskivanje izvoznika sa srpskog tržištu uticati i na tržišni plasman derivata proizvedenih u MOL-ovoj rafineriji u Mađarskoj.

S manjim tržišnim potencijalom u Srbiji, tražiće se novo tržište za te količine, a istočna Hrvatska i severni dio BiH tu su izuzetno povoljni jer ih MOL može troškovno efikasno snabdevati preko svog terminala u Pečuju.

Tržišni položaj jedine INI-ne rafinerije tako se pogoršava, a brzog rešenja nema, piše Jutarnji i dodaje da bi kompaijaj postala potpuno konkurentna riječka rafineria bi morala da dovrši proces modernijzacije i da izgradi postrojenje slično onome u Pančevu.

Logično je, navode, očekivati da konkurencija taj period neće prespavati, već će agresivno koristiti svoju prednost da zauzme što veći tržišni udeo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.