U trendu

Kad voz kasni putnik može da traži povraćaj novca

BEOGRAD – Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železnickom saobraćaju predviđeno je da kada voz kasni duže od sat vremena, putnik može da prekine putovanje i zatraži da mu se vrati sav novac koji je dao za voznu kartu.

Ako pak odluči da ipak nastavi putovanje, putnik može tražiti deo novca, i to 25 odsto ako voz kasni između 60 i 119 minuta, odnosno 50 odsto u slucaju kašnjenja dužeg od dva sata.

Ovaj zakonski predlog je ušao u skupštinsku proceduru a kako za portal biznis.rs kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, železnicari su dobili prelazni period od dve godine da ovu zakonsku odredbu i primene.

„Kako je u toku veliki broj infrastrukturnih radova na srpskim prugama, što je trenutno značajna prepreka redovnosti i pouzdanosti usluge, dat je prelazni period da se usluge prilagode i prevoznici finansijski stabilizuju svoje poslovanje“, objasnio je Momirović.
Novim rešenjima će se prema objašnjenju ministra dostići evropski nivo prava putnika u železničkom saobraćaju, što je jedan od ciljeva donošenja zakona, dok je drugi, motivacija prevoznika da podignu kvalitet usluga i unaprede pouzdanost železničkog putničkog saobraćaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.