U trendu

Kako pametno kupovati preko Interneta? (2)

Prošle nedelje smo pisali o tome kako bezbedno proći kupovinu preko Interneta i na šta sve treba obratiti pažnju. Danas nastavljamo sa informacijama o plaćanjem, dostavom robe, domaćim i stranim prodavnicama.

Kupovinom na Internetu štedite novac, vreme i energiju, jer pretraga proizvoda, nalaženje najpovoljnijih cena, mesta za kupovinu, iskustva drugih kupaca, a i sama kupovina – od izbora proizvoda, do plaćanja – mogu da se obave iz fotelje i u vreme koje vama najviše odgovara – 24 časa dnevno, vikendima i praznicima.

Često se pogrešno misli da je kupovina na Internetu rizičnija od tradicionalnih načina kupovine ili da nije zakonski uređena, pa su kupci izloženi većem stepenu rizika. Istina je potpuno drugačija – kupovina na Internetu u većini slučajeva nosi manje rizika zbog mogućnosti detaljnije provere prodavca i iskustava drugih kupaca, kao i uslova za bolje upoznavanje sa uslovima kupovine, za šta često nemamo ni priliku, niti vreme kada kupujemo u radnji.

Plaćanje roba i usluga platnim karticama na Internetu podjednako je bezbedno kao i na POS terminalima u restoranima, prodavnicama, na benzinskim pumpama. Na Internetu postoje servisi za posredovanje u bezbednom obavljanju plaćanja, koji pružaju veći stepen sigurnosti u obavljanju transakcija od tradicionalnih načina plaćanja.

Pre kupovine, naoružajte se informacijama i znanjem. Uradite mali istraživački zadatak: proverite prodavca (pregledajte sajt internet prodavnice, sajt APR, Narodne banke i ostale registre), proverite iskustva drugih kupaca (postavite pitanje, uključite se u diskusiju, koristite društvene mreže i pretraži vanje Interneta po ključnim rečima od značaja za kupovinu na određenom sajtu). Tek onda donesite svoju odluku o kupovini. Pouzdanost se određuje na osnovu mnogih elemenata, kao i kod klasičnih prodavnica. Da li biste svoje poverenje bezrezervno dali tek otvorenoj prodavnici u kraju, koja nudi primamljivo niske cene, ali nema istaknutu firmu, fiskalnu kasu i prodavce koji su u stanju da vam pruže potrebne informacije pre kupovine?

Danas se sve može kupiti preko Interneta: odeća, obuća, elektronika, knjige, časopisi, muzički diskovi, igračke, itd. Drugim rečima, sve ono što možemo da dodirnemo i što može da se isporuči poštom na kućnu adresu. Preko Interneta se, takođe, mogu kupovati i razne vrste usluga. Neke usluge je moguće koristiti u realnom svetu, kao što su avio karte ili turistički aranžmani.

Kada su domaće internet prodavnice u pitanju, najčešće se plaća putem platnog naloga (korišćenje e-bankinga ili opštom uplatnicom u banci ili pošti), dok sajtovi koji prodaju robu nude i plaćanje pouzećem u gotovini ili platnom karticom. Sve veći broj domaćih internet prodavnica nudi mogućnost plaćanja platnom karticom na samom sajtu internet prodavnice.

Što se tiče plaćanja u inostranim internet prodavnicama, situacija je nešto drugačija. Prisutna je mogućnost plaćanja platnim karticama ili putem servisa za posredovanje u internet trgovini (MoneyBookers, PayPal i slični). Nakon obavljene kupovine, prodavac će vam robu poslati putem pošte ili neke kurirske službe, a troškovi transporta najčešće padaju na vas.

Internet prodavnice obično kupcima daju više mogućnosti za dostavu robe, što uključuje metod transporta, brzinu dostave, mogućnost praćenja pošiljke i njenog osiguranja.
Neki domaći prodavci, kao što su prodavci bele tehnike ili nameštaja, robu poručenu preko internet prodavnice dostavljaju preko sopstvene dostavne službe, ali se većina, ipak, odlučuje da dostavu vrši putem pošte ili neke službe za ekspresnu dostavu.

Bez obzira na način dostave, domaći prodavac je dužan da isporuči robu kupcu najkasnije u roku od 30 dana od naručivanja. Ako roba ne stigne u ovom roku, prodavac je dužan da vrati kupcu uplaćeni novac i to u roku od sedam dana od dana isteka roka isporuke.

Što se tiče inostranih internet prodavnica, na raspolaganju su obično standardna međunarodna dostava poštom (eng. standard international shipping) i dostava putem neke od službi za ekspresnu dostavu, kao što su DHL, UPS, FedEx i drugi.

Prilikom izbora metoda dostave, obratite pažnju na to ko snosi troškove dostave – kupac ili prodavac, tj. da li je cena dostave uključena u cenu robe. Najčešće to nije slučaj, ali se dešava da prodavci, za određenu vrstu robe ili u okviru nekih promocija, preuzimaju troškove dostave na sebe.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar