U trendu

Kanada, Meksiko i SAD danas potpisuju trgovinski sporazum

MEKSIKO SITI – Kanada, Meksiko i Sjedinjene Države utvrdile su novi severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini koji će potpisati danas, ali je ovom dokumentu i dalje potrebno odobrenje američkih i kanadskih zakonodavaca, poručio je danas meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador je naveo da su tri zemlje postigle dogovor o odredbama koje se odnose na radnu snagu, čelik i aluminijum u Sporazumu SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), nakon što su američke demokrate zatražile izvesne izmene, prvenstveno da bi se čvršće primenjivao novi meksički zakon o radu, izveštava Rojters.

Britanska agencija istovremeno javlja da su američke demokrate upravo proglasile pobedu u pregovorima o izmenama USMCA trgovinskog sporazuma kako bi se obezbedila bolja zaštita radnika, životne sredine i uklonile ključne odredbe od kojih bi, kako su rekli, profitirale velike farmaceutske kompanije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, rekla je na konferenciji za medije, koja je u toku, da je nakon godinu dana teških pregovora postignut „beskrajno bolji“ sporazum od onog koji je administracija predsednika Donalda Trampa na početku predložila, nazivajući to „pobedom američkih radnika“.

Na ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja će se održati u čuvenoj meksičkoj Nacionalnoj palati, učestvovaće američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer, potpredsednica kanadske vlade Kristija Frilend i Savetnik Bele kuće DŽered Kušner, objavio je jedan visoki meksički zvaničnik na Tviteru.

„Što se nas tiče, sada imamo sporazum. Uvereni smo da je to dobar sporazum za Meksiko, jednako kao i za Kanadu i Sjedinjene Države. U slučaju Sjedinjenih Država, imamo sporazum sa vladom, ali nam je potrebno da ga ratifikuje i Kongres“, izjavio je Lopez Obrador.

Predsedavajući Odbora za budžet Predstavničkog doma Ričard Nil rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pelosi u Vašingtonu, da će delove teksta sporazuma razmotriti poslanici, ali da ne vidi razlog za „nepotrebno odlaganje“ da se on dostavi na glasanje tom domu. Očekuje se da će Senat usvojiti ovaj trgovinski pakt.

(Tanjug)