U trendu

Kanada zatvara luke za ruske brodove

OTAVA – Kanada je zatvorila svoje luke za brodove u ruskom vlasništvu, poručujući i da će ispitati imovinu svih ruskih oligarha u zemlji, prenosi agencija Rojters.

Zvanična Otava je u utorak objavila zabranu ulaska za ruske brodove i ribarske čamce u kanadske vode i luke, što je poslednja u nizu kanadskih mera usmerenoh protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.

Kanadski ministar saobraćaja Omar Algabra izjavio je da će zabrana, nakon sličnog poteza Britanije, stupiti na snagu kasnije ove nedelje.

Iako je, prema njegovim rečima, broj ruskih brodova koji ulaze u kanadske vode i luke relativno mali, ova mera će, kako tvrdi, imati uticaja, posebno ako je primene i druge države.

Kanada je, u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, najavila niz mera s ciljem izolacije Rusije, među kojima su uvođenje sankcija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zatvaranje kanadskog vazdušnog prostora za ruske avione, zabrana uvoza nafte i poslovanja kanadskih finansijskih institucija sa ruskom centralnom bankom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.