U trendu

Kandić: Tržište maloprodaje dobro snanabdeveno

NOVI SAD – Tržište maloprodaje u Srbiji je od početka pandemije dobro snabdeveno i u prvih 10 meseci ove godine ostvaren je rast prometa u trgovini na malo od 5,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić i dodao da je očuvana i cenovna stabilnost.

Govoreći na konferenciji “OFF/ON Line“ u organizaciji Novosadskog sajma, rekao je da je dobroj snabdevenosti tržišta maloprodaje doprinela jaka sirovinska baza kao i diverzifikacija strukture maloprodaje, dok je neočekivano velikom rastu prometa u trgovini na malo značajno doprinela ekspanzija elektronske trgovine.

Kandić je kada je reč o elektronskoj trgovini kazao da se i po završetku pandemije očekuje nastavak ekspanzije tog vida kupovine i da postoji veliki prostor za rast onlajn prodaje, pogotovo kod trgovaca robom široke potrošnje.
“Iako se od početka proglašenja pandemije beležio ogroman rast porudžbina koji je i do 10 puta brži od rasta prodaje u maloprodajnim objektima, ukupan prihod od elektronske trgovine je dostigao svega 0,6 odsto ukupnih prihoda trgovaca robom svakodnevne potrošnje”, rekao je Kandić.

Dodaje da je taj procenat pre početka pandemije iznosio 0,2 odsto.

On je ocenio da su se trgovci vrlo brzo prilagodili onlajn trgovini, ali da se najveći broj pritužbi građana Tržišnoj inspekciji odnosi na probleme pri isporuci robe.

“Usled velike ekspanzije onlajn porudžbina, desilo se zasićenje jer infrastruktura isporuke nije mogla da prati toliki rast. Dešavalo se da kasne pošiljke i da se gube, ali se taj problem sada polako prevazilazi“, objasnio je on.

U prilog tome je dodao da je od septembra ove godine Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podneto osam zahteva privrednih subjekta za dobijanje dozvole za rad, dok je, poređenja radi, u prošloj godini registrovan samo jedan nov operator, što je, kako je naveo, najbolja ilustracija povećanja obima elektronske trgovine tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.