U trendu

Kandić: U Srbiji ove godine prvi put više od dva miliona stranih gostiju

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je danas da će u 2023, prvi put biti premašen broj od dva miliona stranih gostiju u Srbiji.

 

On je na SITCON konferenciji u organizaciji Univerziteta Singidunum rekao da će zahvaljujući stranim gostima, koji u ovoj godini beleže za četvrtinu veći broj dolazaka u odnosu na proteklu, 2023. biti još jedna rekordna godina za turizam Srbije.

Podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, po rečima Kandića, pokazuju da je više stranih gostiju nego domaćih, što je trenutno jedan od najboljih parametara rasta sektora turizma.

Govoreći o ugostiteljskoj delatnosti, rekao je da je ovu godinu obeležila potpuna rekonstrukcija nekoliko starih hotela i njihovo otvaranje širom Srbije „s ozbiljnim smeštajnim kapacitetima koji su godinama bili ruinirani“.

„Pored toga što je u poslednjih deset godina broj hotela u Srbiji porastao za 120, a u proteklih pet godina za 50, najznačajniji efekat postignut je u podizanju kvaliteta smeštajnih kapaciteta“, istakao je državni sekretar.

To je ilustrovao podatkom da je udeo hotela sa četiri i pet zvezdica u ukupnim hotelskim kapacitetima u periodu 2012 – 2022. porastao sa 25 odsto na 44 odsto, a udeo hotela najniže kategorije zabeležio pad sa 42 odsto na 20 odsto.

Kandić je najavio da će 2024. budžet za turističku infrastrukturu biti za 33 odsto veći nego u 2023. i iznositi blizu 2,5 milijarde dinara, od kojih je čak 1,5 milijarda dinara namenjena za kapitalne projekte.

„Ovo su ubedljivo najveća ulaganja države u turizam ikada“, rekao je on.

Kandić je naveo da će u 2024. budžet za turističku infrastrukturu biti 3,3 puta veći u odnosu na 2019, kada je za ovu namenu bilo opredeljeno 750 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar