U trendu

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetio Čačak

ČAČAK – Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju osmu stanicu – Čačak, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Događaju je prisustvovala dr Sandra Grujičić, v.d. pomoćnice ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da živimo u vremenu u kome digitalne usluge uzimaju maha, od prijavljivanja na termin za vakcinaciju, bankarskih usluga do nabavke hrane i lekova, a karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti odlična je prilika za sve građane i građanke da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, bez kojih sada već nije moguće zamisliti svakodnevnicu, navodi se u saopštenju.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki.

Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima.

U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza, koji je postao još intenzivniji tokom pandemije Kovid 19.

„Digitalna transformacija u Srbiji i u svetu se ubrzava, menjajući trajno način na koji radimo, obrazujemo se i komuniciramo. Zato moramo da osiguramo da svi nauče da koriste i primenjuju digitalne tehnologije u svakodnevnom životu, kako niko ne bi bio izostavljen i kako bi svi mogli da imaju jednaku korist od napretka“, izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a.

Karavanu „Digitalna ekspedicija“ u Čačku prisustvovao je i Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti, koji se tom prilikom zahvalio premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što će građani Čačka imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak je prisutnima istakao da je ulaganje u digitalne resurse i sticanje dodatnih veština dobra osnova za stvaranje i rast startap kompanija i jačanje startap ekosistema centralne i zapadne Srbije, ali i cele naše države.

Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 8 gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.