U trendu

Karic: Kolicine i cene gasa i nafte za SRB da budu kao za RUS

BEOGRAD – Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, pozvalo je danas Rusiju da „na prijateljski i dugoročni način“ potvrdi svoje partnerstvo i zadovolji potrebe privrede i građana Srbije pod, kako se navodi, istim uslovima koji važe za privredu i građane Rusije.

U tom udruženju smatraju da nafta i gas za Srbiju treba da budu količinski dovoljni i po istim cenama kao za privredu i građane Rusije i ističu da je predstojeći ciklus dogovaranja cena nafte i gasa sa Rusijom od nacionalnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije.

„Svi međudržavni ugovori koje su do sada sklapale Rusija i Srbija su isticali neophodnost potpuno otvorenene saradnje na našim tržištima, bez prepreka za nesmetani i progresivni razvoj obe zemlje“, istakao je predsednik udruženja Bogoljub Karić, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sve planske investicione kalkulacije koje su u procesu pripreme za lansiranje strateških projekata, koje članice tog udruženja planiraju u narednih godinu dana, a koje bi, dodaje se, trebalo da obezbede Srbiji više milijardi evra, direktno zavise od stabilnosti snabdevanja naftom i gasom i njihovim cenama na domaćem tržištu.

„Imajući u vidu sve postojeće objektivne okolnosti, koje su do sada omogućavale nesmetano i stabilno snabdevanje naftom i gasom iz Ruske Federacije pod povoljnim uslovima, potreban je dalji kontinuitet u dobijanja potrebnih kolicina ovih energetnata u narednom periodu“, naveo je Karić.

Dodao je da je buduća povoljna cena energenata ključna za dalji nesmetani, dinamični i konkurentni razvoj Srbije i da na taj način Srbija ostaje faktor privredne i energetske stabilnosti regiona.

Kako je naveo, Srbija bi omogućila redovno snabdevanje pod istim uslovima građanima i privredi Kosova što je, istakao je, veoma važno za dalje unapređenje odnosa Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.