U trendu

Karneval u centru Beograda otvorio vrata Berry festivala

BEOGRAD – Karnevalskom šetnjom predstavnika kulturno – umetničkih društava i maskote u centru Beograd jutros je najavljen prvi Berry festival jagodičastog voća, koji će biti održan u srpskoj prestonici 2. jula.

Karneval je počeo nastupom folklornog ansambla, a zatim su učesnici prošetali kroz Knez Mihailovu do Beoizloga.

Festival jagodičastog voća pod nazivom „Belgrade Berry Festival“ biće održan 2. jula na platou ispred tržnog centra Galerija u Beogradu, od devet do 22 časa.

Organizatori festivala su PKS i Studio Pelgrin, uz podršku GIZ-a, Turističke organizacije Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dunav osiguranja, Beograda na vodi i TC Galerija.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović je rekao za Tanjug da se ovakav festival održava prvi put u Beogradu i da za cilj ima predstavljanje proizvoda od jagodičstog voća po kome je Srbija već poznata širom sveta.

Napomenuo je da se jagodičasto voće najmanje troši upravo u našoj zemlji, iako smo svi svesni koliko je ono značajno za našu privredu, naročito kada je reč o izvozu.

Jedan od ciljeva ovog festivala je i povezivanje proizvođača sa kupcima, domaćim i kupcima iz inostranstva.

„Želimo da povežemo ljude koji se bave tom proizvodnjom sa onima koji to konzumiraju, sa onima koji na bilo koji način učestvuju u tom lancu vrednosti. Za ovaj prvi festival imamo skromniji broj izlagača nekih dvadesetak,ali sa ogromnom zeljom partnera da se uključe i da u narednim godinama nastave ovu pričcu promocije jagodičastog voća. Želimo da dovedemo i strane kupce koji bi mogli direktno da razgovaraju sa domaćim proizvođačima. Svakako ovo je jedna manifestacija koja će malo ‘otvoriti oči’ kada je reč o onome po čemu smo već poznati širom sveta“, rekao je Jovanović za Tanjug.

Na Festivalu 2. julam, tokom celog dana će biti prisutni proizvođači koji će izložiti svoje proizvode za degustaciju.

Istog dana, u 17 casova, će biti održan panel posvećen državnoj poljoprivredi, uz učešće predstavnika PKS, organizacije organskih proizvođača i ambasade Holandije.

Festival se završava koncertom grupe „Frajle“ koji počinje u 20.30 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.