U trendu

Kasperski: Veb rudarenje generiše do 800 tona CO2 godišnje

BEOGRAD – Veb rudarenje je tokom 2018. godine potrošilo do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo sa potrošnjom energije cele Poljske, i prouzrokovalo je godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida (C02).

To je pokazalo istraživanje kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom uticaju veb rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.

Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj veb rudarenja je iznenađujuće strašan.

Prema računicama kompanije Kasperski, količina energije potrošena putem veb rudarenja može biti i do 1670 MWh, osim ukoliko veb stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.

„Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom proseku Međunarodne agencije za energiju (IEA), to je jednako sa oko 800 tona CO2 emitovanih u atmosferu u 2018. godini“, poručuju iz kompanije Kasperski.

U toj kompaniji, međutim, primećuju značajno smanjenje aktivnosti veb rudarenja u 2019. godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmerenih ka smanjenju uticaja veb rudarenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar