U trendu

Katar ervejz u gubitku od 69 miliona dolara zbog blokade

DOHA – Avio-kompanija Katar ervejz pretrpela je gubitak od 69 miliona dolara u fiskalnoj godini završenoj 31. marta 2018. godine, zbog, kako je saopšteno, regionalnog političkog spora u sklopu kojeg su tom avio-prevozniku bili zabranjeni letovi prema četiri arapske zemlje.

Ta blokada je, kako je saopšteno, direktno pogodila prihode kompanije, smanjujući procenat popunjenosti putničkih sedišta na letovima iz Katara za 19 odsto.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su 11,5 milijardi dolara u protekloj fiskalnoj godini, prenosi agencija AP.

Iz Katar ervejza poručuju da je protekla godina bila najizazovnija u 20-godišnjoj istoriji kompanije i da su rezultati „pokazali njenu snagu i otpornost u nepovoljnim uslovima“.

U fiskalnoj 2017/2018. godini, Katar ervejz je prevezao 29,1 milion putnika, što je pad u odnosu na 32 miliona putnika koji su koristili usluge te kompanije u prethodnoj fiskalnoj godini.

Zbog blokade, Katar ervejz je ostao bez mogućnosti leta do 18 popularnih destinacija, ali je otvorio 14 novih.

Četiri arapske zemlje, Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su prošle godine, tačnije 5. juna, optužile Katar da podržava terorizam, zbog čega su obustavile diplomatske i trgovinske odnose sa tom zemljom, zatvarajući kopnene, vazdušne i pomorske puteve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.