U trendu

KatarEnerdzi i Sinopek potpisali 27-godisnji ugovor o gasu

DOHA – Kompanija KatarEnerdži potpisala je 27-godišnji ugovor o snabdevanju kineske kompanije Sinopec tečnim prirodnim gasom (TPG), što je najdugoročniji takav sporazum do sada, pošto zbog tržišnih nastabilnosti kupci nastoje sklope dugoročne poslove.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, konkurencija za nabavku TPG-a postala je intenzivna, pri čemu su Evropi naočito potrebne ogromne količine kako bi zamenila snabdevanje ruskim gasom iz gasovoda koji je činio skoro 40 posto uvoza Starog kontinenta.

„Današnji kupoprodajni ugovor je važna prekretnica za projekat Nort Fild Ist, koji glasi na 4,0 miliona tona za narednih 27 godina za kineski Sinopek“, rizjavio je šef Katar Enerdžija Sad al-Kabi za Rojters u Dohi, neposredno pre potpisivanje ugovora.

Nort Fild je deo najvećeg gasnog polja na svetu koje Katar deli sa Iranom, koji svoj deo naziva Južni Pars.

Katar Enerdži je ranije ove godine potpisao pet ugovora za isporuke sa polja Nort Fild Ist, u okviru prvog dela dvofaznog plana proširenja eksploatacije, koji ukljčuje šest TPG vozova koji će povećati kapacitet Katara u proizvosnji tečnog gasa na 126 miliona tona godišnje do 2027. sa sadašnjih 77 miliona tona .
Kasnije je potpisao ugovore sa tri partnera za NorthField South (NFS), drugu fazu proširenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.