U trendu

„Katastarski alarm“ sprečcava zloupotrebe

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao je aplikaciju „Katastarski alarm“ namenjenu obaveštavanju vlasnika nepokretnosti i svih koji imaju pravni interes u vezi s tim o svim promenama u katastru i sprečavanju eventualnih zloupotreba, saopštila je ta državna ustanova.

Navodi se da će na taj način građani u realnom vremenu biti obavešteni ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

„Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte, bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a“, precizira se u saopštenju.

Ocenjuje se da će masovna primena ove aplikacije direktno uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaja reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenja pravnog okvira za prevarne radnje.

„Kreiranjem ‘Katastarskog alarma’ RGZ je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, dok je sa ovim sistemom, jedinstvenim u svetu, Srbija utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti.

RGZ ocenjuje da je građanima i investitorima obezbedio najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

Naglašava se da je ovim digitalnim servisima RGZ maksimalno pojačao odbranu od korupcije i iznude.

RGZ je dodao da je u tom cilju intenzivirao postojeću saradnju sa MUP-om i apelovao na vlasnike nepokretnosti da koriste „Katastarski alarm“, kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist.

Ističe se da zahvaljujući svim navedenim mehanizmima nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira.

Link za pristup aplikaciji nalazi se na internet stranici , navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar