U trendu

Kazna od 4 miliona evra za ugrozavanje konkurencije u Ceskoj

BEOGRAD/PRAG – Češko telo za zaštitu konkurencije izreklo je novčanu kaznu kompaniji GARLAND distributor od oko četori miliona evra zbog vertikalnih sporazuma o utvrđivanju cena u daljoj prodaji, navodi se u Biltenu domaće Komisije za zaštitu konkurencije (KZK).

Ocenjeno je da je to najviša ikada izrečena novčana kazna jednoj kompaniji od strane češkog tela zbog antikonkurentskog delovanja.

Odluka nije konačna i na nju se može podneti žalba.

Navodi se da je GARLAND sklapao i sprovodio restriktivne sporazume sa svojim distributerima putem neposrednog utvrđivanja cena u daljoj prodaji u periodu od najmanje polovine 2013. do polovine 2019. godine.

Cilj takvih sporazuma je bilo eliminisanje konkurencije između GARLAND-ovih distributera na tržištima baštenskih mašsina i opreme, i alata za domaćinstva (hobi opreme) u Češkoj.

Odlukom češkog tela zabranjeno je dalje sprovođenje takvih sporazuma i izrečena je mera novčane kazne kompaniji GARLAND.

Traženo je od te kompanije da informiše svoje kupce o zabrani daljeg sprovođenja i ništavosti datih sporazuma, prenosi KZK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar