U trendu

Kazne poslodavcima ako ne plate rad za državni praznik

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ako se zaposlenom ne isplati naknada za rad na dan praznika, koji je neradni dan, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara, a za odgovorno lice od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara, podseća se u saopštenju.

Podseća se da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Srbiji propisano da u dane praznika koji se praznuju neradno, ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Takođe, propisano je i da su državni i drugi organi, privredna društva dužni da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti nastale štetne posledice za građane i državu.

Takođe, ukoliko priroda delatnosti ili tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Inspektorat za rad podseća poslodavce da, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan i iznosi najmanje 110% od osnovice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.